ROZHOVOR: Mrzí mne, že Mostecká slavnost nebude. Ale jednáme o nějaké menší náhradě, vysvětluje primátor Mostu Jan Paparega
Mostecká slavnost v roce 2019. Foto: archiv
Most

Most – Epidemie nového koronaviru druhým rokem drtí velké kulturní akce po celém Česku. Obětí šířícího se onemocnění covid-19 se letos, stejně jako vloni, stane i zářijová Mostecká slavnost v areálu přesunutého kostela. Proč se město rozhodlo pro její zrušení a zda se uskuteční hudební produkce alespoň v omezené variantě, vysvětluje primátor Mostu Jan Paparega.

Mostecká slavnost se letos, stejně jako vloni, konat nebude. Jaký je důvod?

Rozhodli jsme se vzhledem k trvání opatření v souvislosti s covidem, že tuhle tradiční akci ani letos bohužel nezrealizujeme. Je potřeba si uvědomit, že byť se rozvolňuje, tak nevíme, jak budou vypadat opatření v září. Pořád je tady riziko nějaké možné nákazy a je potřeba vzít v úvahu, že Mostecká slavnost je akce, které se účastní 25 tisíc lidí a více, denně. To znamená, že riziko nákazy tam stále je, i když nyní se intenzivně očkuje.

Je složité připravit tak rozsáhlou kulturní akci?

My jsme se rozhodli, že si necháme nějaké nejzazší datum. To se stalo. Bohužel je potřeba vzít v úvahu, že jednou věcí je zasmluvnění interpretů, kteří by měli vystupovat. Druhá věc je, že celou tu záležitost, která má parametry dnes už festivalu, zajišťuje náš příslušný odbor, což je odbor školství kultury a sportu, o pár lidech a je skutečně velmi náročné to všechno dát dohromady. Příprava si žádá několik měsíců a už teď jsme byli spíše za hranou než na hraně.

Proto nechcete riskovat případné zrušení Mostecké slavnosti, kdybyste ji teď naplánovali?

Když se podíváme na reakce na zrušení, tak samozřejmě jsou negativní. Na druhou stranu, dovedu si představit, že pokud bychom řekli, že Mostecká slavnost se letos uskuteční ve stejném formátu, tak budou reakce také negativní. Budou kritici, kteří budou říkat: „Tady nedodržujeme žádné parametry, nevíme, jak to bude vypadat v září.“ Ono je to dvousečné, mě to velmi mrzí, protože je to akce opravdu tradiční a velká, velkolepá. Všichni Mostečané na ni každý rok čekají a těší se.

Nebylo by možné dodržet na místě opatření pro tolik lidí? A existuje nějaká alternativa k velké hromadné akci?

Nejdřív řeknu k té první části: U kostela je několik podií, není možné dodržet za A určitý počet osob, který by limitoval z hlediska návštěvnosti. Za B kontrola antigenních testů, případně PCR testů nebo i očkovanosti, to by bylo velmi personálně složité. Oplotit ten areál není možné.

Druhá část otázky: Bavíme se samozřejmě o tom, že bychom rádi dali Mostečanům možnost, aby letos navštívili nějakou kulturní akci. Ta kulturní akce by byla samozřejmě v nějakém menším rozsahu. Bavíme se o areálech, které tady máme k dispozici a které oplocené jsou, ať už je to Benedikt nebo případně hipodrom, kde by bylo možné dodržet určitá opatření: distanc a samozřejmě limitaci osob.

Byly by to akce konané v jeden den?

Byla by to pravděpodobně akce, která by se uskutečnila v jednom dni. Je otázka, jestli by tam byl jeden nebo dva interpreti. Můžeme zvážit i to, jestli těch akcí nebude více, ale pilotně bychom si to rádi vyzkoušeli pravděpodobně někdy v měsíci srpnu.

Takže můžeme říct, že půjde alespoň o částečnou náhradu za zrušenou Mosteckou slavnost?

Jednáme o tom, že bychom nějakou menší náhradu rádi realizovali.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru