Ve věku nedožitých osmdesáti let zemřel jeden z největších českých vinařů Ivan Váňa
Ivan Váňa zemřel ve věku nedožitých osmdesáti let. Foto: archiv e-deniky.cz
Most

Ústecký kraj - V neděli 31. 10. 2021 zemřel ve věku nedožitých 80 let pan Ing. Ivan Váňa, jeden z největších českých vinařů v ČR v Chrámcích na Mostecku. Obnovil mostecké vinařství, což nebylo jednoduché.

Mostecké vinařství obnovil se svými spolupracovníky na bývalém Státním statku Most v obci Chrámce v roce 1967. Plocha vinic rychle rostla a v současné době dosahuje 72 ha. Postupně vybudoval i sklepní hospodářství a začal vyrábět vína. Vinařství se v roce 1977 rozšiřuje i na teplé svahy na vrchu Špičák v Rudolicích u Mostu a v roce 1978 se réva vinná stává též rekultivační plodinou, když byla vysazena vinice Barbora na výsypce lomu Hrabák v Čepirozích u Mostu. Město Most je tak obklopeno prstencem krásných vinic, které tvoří jeho nové okolí. S růstem plochy vinic se rozšiřuje sklepní hospodářství, které má dnes moderní zařízení.

V roce 2001 vzniká společnost České vinařství Chrámce, s.r.o., jež patří v současnosti k největším výrobcům vína z vlastních hroznů ve vinařské oblasti Čechy. V roce 2001 převedl Ivan Váňa firmu na své děti a vznikla společnost České vinařství Chrámce s.r.o. V letech 2006-2007 se podařilo vysadit vinici Hněvín, a tím přiblížit révu vinnou přímo obyvatelům města Mostu.

Ivan Váňa se poctivě staral o "svoje" vinice, každodenně obcházel Špičák, výsypky i Hněvín, viděl nekonečné řádky, keře obsypané zralými hrozny, ochutnával mladé víno a svůj oblíbený Ryzlink rýnský z Hněvína a doufal, že vinice na Mostecku budou navždy okrasou krajiny a kulturním dědictvím.

Ivan Váňa byl statečný člověk, kterému se splnil v roce 1989 dávný sen – stát se svobodným občanem svobodného státu a moci svobodně podnikat. Začátky nebyly jednoduché. Velkou příležitostí pro rozvoj vlastního podniku přinesla velká privatizace Státního statku Most v roce 1991. Jako jediný podal privatizační projekt na vinice a sklepní hospodářství. Málokdo věřil, že by mohl jako samostatný vinař uspět. Od začátku prosazoval české víno z českých hroznů, vzpomínal na první zpracování hroznů, na splácení ohromných úvěrů i na boj s podvodníky.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru