Víte, co dělat, pokud se u vás usadí roj včel?
ILUSTRAČNÍ FOTO: CC0
Most

ČR - Rojení včel je přirozený jev, při kterém dochází k jejich množení. V jednu chvíli je včelám už úl malý. Množení začíná ve chvíli, kdy stará královna naklade do speciálních buněk vajíčka, z kterých vyrostou nové královny. Poté s dalšími včelami opustí úl.

Ze svého domova vylétají nakrmené, proto není třeba se jich obávat. Obvykle se usadí na větvi v korunách stromů. Zkušení včelaři této situaci umí předcházet, ale může se stát, že jim takto část včelstva uletí. Původní královna nebývá dobrý letec, proto se zprvu drží v blízkosti, než uletí na předem vytipované místo.

„Včelař, který často kontroluje úly, tak pozná, že se mu vyrojily včely a snaží se roj najít,“ uvedla předsedkyně Českého svazu včelařů Jarmila Machová. Roj ale podle ní dokáže někdy letět i několik kilometrů daleko a stává se, že ho včelař nenajde.

Odborníci doporučují, pokud se roj objeví na veřejném prostranství, volat hasiče. „Například u školky nebo na jiném veřejném prostranství je lepší volat hasiče. Protože to může být roj neznámého původu a na to se vztahují veterinární nařízení,“ vysvětlila předsedkyně s tím, že není povinností žádného včelaře roj usazovat, jelikož nezná jeho původ.

Roj včel není podle včelařů nebezpečný. „Včely jsou najedené, mají zásoby a nemají zájem na někoho sedat nebo bodat. Nejlepší je, je nechat být, než odletí. Rozhodně na ně nepouštějte vodu nebo je neshazujte tyčí, to by se pak včely začaly bránit,“ řekla Jarmila Machová.


Případy, kdy určitě volat hasiče:

– roj se vyskytuje v místech pohybu většího množství lidí - parky, školy, úřady atd.,
– roj se usídlil na domě, stromu, hospodářské budově nebo kdekoli jinde, kde se často pohybuje, či žije osoba s alergií na včelí bodnutí.

 

Kdy naopak je hasiče zbytečné volat:

– roj je na stromě, či budově ve výšce nad cca 3m - zde nikoho neohrožuje,
– roj je v odlehlé části pozemku - zde opět nikoho neohrožuje.

 

Ve stručnosti lze říci, že odůvodnitelný zásah je ten, kdy může docházet k bezprostřednímu ohrožení jedinců, či skupin obyvatel.

Včelí roj obvykle setrvá na místě pár desítek hodin maximálně dní. Poté většinou odletí. Zvažte tedy, zda opravdu necháte včelstvo odstranit. Zda se opravdu cítíte jejich přítomností ohroženi. Hasiči musí během zásahu celý roj zlikvidovat, čili zabít.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru