V Česku se loni vyrobilo historicky druhé největší množství zmrzliny. Kolik za ni utratíme?
Ilustrační foto: CC0
Most

ČR - Výroba zmrzliny v Česku překonala hubená covidová léta a se „vší parádou“ navazuje na dobu před pandemií. Vyplývá to z nově zveřejněných dat Eurostatu.

„V Česku se loni podle nich vyprodukovalo 44,8 milionu litrů oblíbené ledové pochoutky, meziročně o zhruba 17 procent více. Jedná se druhý největší objem vyrobené zmrzliny. Rekordním rokem z hlediska výroby zmrzliny je v Česku stále rok 2018. Tehdy se jí v zemi vyrobilo 49,1 milionu litrů. V roce 2018 panovalo mimořádné suché a teplé počasí, které bylo pohromou zemědělcům, avšak prodeje, a tedy i výrobu zmrzliny podpořilo," uvádí ekonom Lukáš Kovanda.

Covidová léta 2020 a 2021 znamenala pohromu naopak pro zmrzlináře. „Ledové pochoutky se tehdy v Česku vyrábělo průměrně jen 37,3 milionů litrů ročně. Produkce zmrzliny tak klesla na úrovně před rokem 2015. Výroba zmrzliny v Česku ovšem dlouhodobě trendové stoupá, i díky rostoucí kupní síle obyvatelstva, pro nějž zmrzlina představuje pochoutku, kterou si může odepřít, nemá-li dost peněz," vysvětluje ekonom.

V letošním roce podle dat Statisty lidé v Česku utratí za zmrzlinu – tuzemskou i dováženou – zhruba 8,8 miliardy korun. „Na hlavu tak za ni celoročně dají přibližně 811 korun," dodává Lukáš Kovanda.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru