Nejtěžší na pilotáži dronu je přistání. Foto: Jan Pimper
Most

Most – Co všechno musí splňovat pilot dronu? Jak dlouho vydrží stroj ve vzduchu? K čemu se využívají, co je zakázané? I takové věci se dnes dozvěděla parta studentů, která se vydala na exkurzi do lomu ČSA obohacenou o přednášku o dronech a jejich pilotáž. 

Exkurzi si užili vybraní žáci 9. třídy mostecké 10. ZŠ a studenti 2. ročníku mostecké průmyslové školy. Byla to pro ně odměna za úspěch v soutěži s názvem Energie? Dáš to bez ní? Vítězná družstva navíc obdržela dárkové šeky od skupiny Sev.en Česká energie.

Volba místa, kde se exkurze uskutečnila, nebyla náhodná. Jednalo se o rekultivovanou krajinu mezi Dolním Jiřetínem a Komořany, kde mohli studenti s dronem bez komplikací létat. A hlavně natáčet rekultivovanou krajinu. Záběry z dronu lépe ilustrují proměnu krajiny po těžbě a její schopnost transformovat se. 

V soutěži, která se uskutečnila na podzim, bylo úkolem zpracovat půlminutové video na téma energie. Vítězné družstvo ze Střední průmyslové školy v Mostě tvořil tým složený z Lukáše Raitra, Jana Gerthnera a Terezy Kaňkové, kteří studují obor strojírenství. „Zvolili jsme elektromobilitu, protože s energií souvisí a s ohledem k zaměření našeho studia se tím zabýváme a bylo to pro nás o něco jednodušší," vysvětlil Jan Gerthner. Lukáš Raitr dodal, že tvorba scénáře byla společným dílem. Tým měl tu výhodu, že má již i nějakou praxi s programy, ve kterých se stříhají videa.

I další oceněný tým, tentokrát z 9. třídy 10. ZŠ Most, má již zkušenosti s tvorbou klipů. Jeho členy jsou Adam Růžička a Daniel Benda. „My jsme se naším videem snažili poukázat, jak je elektřina pro nás důležitá a jak hned lidé začínají panikařit, pokud dojde k jejímu výpadku," představili své video. Kluky dnešní exkurze velmi zaujala a láká je pořídit si vlastní dron. „Měli jsme to v plánu už před touto akcí," poznamenal Adam Růžička.

Projekt „Energie? Dáš to bez ní?" byl zahájen Ekologickým centrem Most ve spolupráci se skupinou Sev.en Česká energie. Do soutěže se zapojilo devět základních a středních škol z Mostecka a Litvínova. Úvodní fází bylo zhlédnutí šestidílného vzdělávacího seriálu ENERGOcast, který ECM připravilo s podporou skupiny Sev.en Česká energie v loňském roce. Následovaly pracovní workshopy ve Středisku volného času, kde studenti konzultovali své nápady s profesionálním kameramanem a fotografem Martinem Studentem, aby své projekty dotáhli k dokonalosti.

Výsledná videa byla publikována na Instagramu ekologického centra. Velké finále soutěže se konalo 7. prosince, kde se týmy představily před odbornou porotou složenou z energetických expertů a zástupců spolupracujících organizací.

„Všichni žáci z devíti zapojených škol nás mile překvapili a se svými projekty si velmi vyhráli. Nyní jsme navíc studentům zajistili možnost zažít si energii v praxi na rekultivaci u lomu ČSA, kde vyzkoušeli natáčení s drony v areálu rekultivované plochy," doplnila Eva Maříková, mluvčí skupiny Sev.en Česká energie.

Členy vítězných týmů při exkurzi doprovázeli někteří spolužáci. „Kromě vítězů jsem přizvala hlavně kluky, kteří o to mají zájem. Myslím, že létat s dronem a naučit se využívat tuto technologii se naučí hravě. Důležité je, aby se ještě naučili i všechny potřebné zákony, ale co se týče ovládání techniky, to rozhodně zvládnou," zhodnotila schopnosti studentů učitelka Ivana Dušánková ze Střední průmyslové školy a Střední odborné školy Gastronomie Most. 

Mezi účastníky exkurze měli někteří zkušenosti s ovládáním dronů. „Dostali jsme nabídku a neváhal jsem se přihlásit. Jako kluk jsem jednou dostal malý dron, se kterým jsem lítal. Nedopadl dobře," prozradil Alexandr Džantov a dodal, že je rád, že se může o dronech dozvědět něco nového a vyzkoušet si lítat s dronem, který je mnohem kvalitnější, než ten, který kdysi vlastnil. „Umět létat s takovýmto dronem, to je něco, co se dá dobře využít. Všechna ta pravidla, které nám tu školitel představil, mi dávají smysl," uzavřel student.

4x foto: jip

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru