Foto: Policie ČR
Most

ČR/Ústecký kraj – Kriminalisté Národní protidrogové centrály zahájili trestní stíhání čtrnácti lidí obviněných z neoprávněného nakládání s drogami a s anaboliky pocházejícími z nelegální produkce.

Hlavní obviněný, podle zjištění kriminalistů, postupně vytvořil organizovanou zločineckou skupinu zaměřenou na obchodování s nelegálními návykovými látkami a anaboliky. Ta fungovala nejméně od začátku roku 2021.

Čtyřem členům skupiny, kterou policie v polovině června zadržela, vyšetřovatelé kladou za vinu, že padělky oficiálních léčiv s hormonálním účinkem neoprávněně přechovávali a poštou odesílali dalším distributorům v různých částech Česka. Část skupiny se pohybovala na vrcholové úrovni v silových sportech, k prodeji koncovým uživatelům tedy podezřelí využívali prostředí posiloven.

Obvinění za držení a užívání anabolik bylo sděleno i lékaři, kterému je dále kladeno za vinu, že po předchozí dohodě bez lékařského předpisu a medicínských důvodů, za účelem další distribuce, prodal členům skupiny větší počet balení léku Xanax v hodnotě 20 000 Kč. Účinnou složkou léku je psychotropní látka alprazolam.

Další sdělená obvinění jsou z obchodování s omamnými a psychotropními látkami, konkrétně s mefedronem, kokainem a metamfetaminem, ve velkém rozsahu. O tyto látky podle zjištění policie skupina rozšířila portfolio své nabídky před necelým rokem.

Šéf skupiny a jeden z obviněných jsou vyšetřováni vazebně, další tři mají dohled probačního úředníka a zákaz vycestovat, ostatní jsou vyšetřováni na svobodě. Není vyloučeno zahájení trestního stíhání dalších osob, které se na trestné činnosti podílely.

Při operaci s krycím názvem FIT bylo provedeno 19 domovních prohlídek a 16 prohlídek jiných prostor. Úkony trestního řízení probíhaly na šesti místech v České republice, konkrétněji v Olomouckém, Jihomoravském, Ústeckém a Středočeském kraji a v Praze.

Policie zajistila desetitisíce tablet a vialek obsahujících různé druhy látek s hormonálním účinkem zneužívané pro růst svalové hmoty a ke sportovnímu dopingu. Jejich celková hodnota v koncové distribuci by byla nejméně 1,5 milionu korun. Dále pak různá množství kokainu, klefedronu, mefedronu a marihuany.

V hotovosti a na bankovních účtech policie zajistila finanční prostředky – české koruny, eura a bitcoiny – v celkové hodnotě přes 6,5 milionu korun. Zajištěno bylo také 5 motorových vozidel a 2 nemovitosti, výpočetní technika a mobilní telefony.

Obviněným hrozí vysoké tresty podle míry jejich trestné činnosti, včetně nejvyšší sazby odnětí svobody.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru