Co dělat, když vás obtěžuje rámus závodních vozů? Vyhláška pomáhá chránit obyvatele Souše před nadměrným hlukem
Autodrom je od Souše jen přes silnici. Vyhláška má lidem zajistit klid v určených dnech a hodinách. Foto: Oldřich Hájek
Most

Most - Již téměř tři měsíce je v platnosti nová obecně závažná vyhláška, která má pomoci ochránit obyvatele Souše před hlukem, jehož zdrojem je zejména autodrom. Jak toho nástroje nejlépe využít a pomoci tak docílit toho, aby hluk obtěžoval místní co nejméně? Je řešení okamžité, nebo je třeba na něj čekat? Zeptali jsme se vedoucí oddělení správního mosteckého magistrátu Vladislavy Mackové.

Co dělat, když občan zjistí, že došlo k porušení této vyhlášky?

Každý, kdo zjistí porušení obecně závazné vyhlášky č. 2/2017 o regulaci hlučných činností, může tuto skutečnost oznámit Městské policii Most. Strážníci městské policie pořídí videonahrávku, kde zaznamenají způsob porušování této vyhlášky a současně zpracují další dokumentaci k oznámení. Z důvodu velkého počtu telefonických oznámení, pouze v některých případech strážníci přímo zajišťují důkazy v místě bydliště občanů, kteří oznámili porušení obecně závazné vyhlášky.

Jak je oznámení následně zpracováno?

Oznámení je postoupeno správnímu orgánu Magistrátu města Most, který v dané věci zahájí správní řízení. V rámci tohoto správního řízení zpravidla nařídí ústní jednání, při kterém se provádí výslechy svědků, neboť je nutné zjistit, jak při porušování vyhlášky došlo k narušování a snižování pohody bydlení v městské části Souš. Tento krok je nutný, neboť každý občan může hluk vnímat jiným způsobem a žádný jiný důkazní prostředek jej nenahradí. Není výjimkou, že v jednom správním řízení je několik ústních jednání.

Jak správní řízení skončí?

Každé správní řízení vždy končí rozhodnutím. Za porušení obecně závazné vyhlášky lze uložit sankci až do výše 200 000 Kč. Sankci lze uložit opakovaně. Proti rozhodnutí se může účastník řízení odvolat a celý spisový materiál se tak postupuje k dalšímu řízení odvolacímu orgánu Krajskému úřadu Ústeckého kraje. Správní orgán při správním řízení je nucen dodržovat lhůty dané zákonem, a proto se řízení může jevit jako zdlouhavé a nekonečné.

Plné znění vyhlášky č. 2/2017 najdete na tomto odkazu.

(dun)

 

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru