Násilník vyčkával na ženu před azylem, zasahovala i policie
Matka se k muži vracela kvůli dětem. Ilustrační foto
Most

Most - Azylový dům pro ženy a matky v Mostě je vyhledávaným zázemím pro klientky, které prchají před domácím násilím. Jen v roce 2016 využilo těchto služeb 11 žen, které byly, často společně se svými dětmi, ohrožovány nějakou formou násilí - fyzickou, psychickou či sexuální. Násilníci se však nevzdávají a v některých případech dorazí až ke dveřím azylového domu.

Jeden takový případ řešili v právě uplynulých týdnech pracovníci Diakonie ČCE, která Azylový dům pro ženy a matky s dětmi v Mostě provozuje. Více vysvětluje vedoucí azylového domu Jan Panocha: „Jednalo se o případ, kdy naše klientka opakovaně i se svými pěti dětmi odcházela od svého manžela, který ji pravidelně fyzicky i psychicky napadal. Několikrát využila služeb azylových domů a krizových služeb. K muži se však vracela kvůli dětem, které na něm byly velmi závislé. Do našeho azylového domu přišla po pátém a podle jejích slov posledním odchodu. Se sociální pracovnicí podala žádost o rozvod i trestní oznámení.“

Násilnický manžel však do azylového domu stále docházel a domáhal se kontaktu s klientkou. Vyčkával, až žena povede děti do školy a snažil se ji napadnout. Několikrát musela zasahovat i policie. Pomohl až odchod klientky do azylového domu s utajenou adresou.

„I přes takto vyhrocené případy je faktem, že počet žen, které k nám přijdou kvůli domácímu násilí, dlouhodobě klesá. Je to hlavně tím, že již existuje dobře rozvinutá síť dalších sociálních služeb. Ženy se mohou obrátit na intervenční centra a odborné poradny či využít krizová lůžka. Také legislativa nabízí několik možností – oběť domácího násilí se může obrátit na policii a násilnická osoba může být vykázána ze společného obydlí,“ dodává Panocha.

Azylový dům v Mostě ročně pomůže až stovce žen a jejich dětí. Kromě domácího násilí jsou důvodem pobytu např. ztráta bydlení, nevyhovující rodinné prostředí či obydlí ohrožující život a zdraví.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru