Na příchod zimy hezky zapomeňte, proběhne flirt se 12 °C
Ilustrační foto: CC0
Most

Mostecko -  Byť je leden prostřední pasáží každé meteorologické zimy a statisticky nejchladnějším měsícem, tomu letošnímu již bez sebemenších pochybností došel dech. No není se čemu divit, vždyť Mostecku dopřál týdenní zimní idylku, kdy i v nejnižších polohách ve dnech 16. – 22. 1. 2018 leželo xtero centimetrů sněhu. Posléze dorazilo citelné oteplení a pohádky byl konec.

Decentně ironické může být to, že Mostu a spol. pátek 26. 1. 2018 dopřál celodenní zataženo s teplotami až v okruhu 5 °C, kdežto východočínské Šanghaji, která ve smyslu zeměpisné šíře pobývá na identické hladině jako kupříkladu nejjižnější partie Tuniska, dopřál 5 cm sněhu (na předměstích až 10 čísel) a k tomu takřka nonstop mráz, ačkoli jen symbolický.

V sobotu 27. 1. 2018 se prakticky celá střední Evropa na chvíli ocitne v tlakové nicotě, v průběhu večera se nicméně začne obnovovat dodávka teplejšího a vlhčího vzduchu z Atlantického oceánu. Většina sobotního dne bude hýřit oblačností, jinak řečeno naservíruje oblačno až zataženo, až k večeru a dále se možná naskytne pohled na oblaků (skoro) zbavenou oblohu. Sebevědomější srážková činnost je před nedělí vyloučena, přesto se v noci, ráno, dopoledne a v sousedství poledne mohou angažovat dešťové kapky, na vrcholcích Krušných hor případně i sněhové vločky. Nejvyšší odpolední teploty v nížinách okolo 5 °C, ráno v minimu kolem bodu mrazu.

V neděli 28. 1. 2018 povane západní až lehce severozápadní vítr, u kterého nepřekvapí nárazy až přes 70 km/h. Avšak pouze úplně nahoře na horách, jinde se nic akčního dít nebude. Ačkoli budou ručičky mechanických barometrů nadále poměrně vysoko (nad 1030 hPa), čtyřiadvacetihodinové azuro se neodehraje. Až do pozdních dopoledních hodin očekávejte převážně oblačno, později přechodně až skoro jasno, následně ale zase až zataženo. Na západě Polska s velkou pravděpodobností sprchne, u nás ne. Nejvyšší odpolední teploty v nížinách okolo 10 °C (kůže líná ten Dědek Maroz...), ráno v minimu kolem 1, 2 °C.

Pondělí 29. 1. 2018 žádnou změnu nepřinese, takže žádné stornování přílivu nezimy z velké louže s tím, že na horách ani protentokrát nešokují agresivnější pěsti ze strany větru. S mraky to bude lepší, neutvoří-li se nízká oblačnost, stane se mostecký vzdušný prostor hostitelem jasného až polojasného nebe – až do (pod)večerního času. Z toho logicky vyplývá, že deštníky na startu nového týdne potřeba nebudou. Nejvyšší odpolední teploty v nížinách okolo 12 °C (že by Děd Maroz změnil orientaci a editoval se na Dědečka Gejoza?), ráno v minimu kolem 6 °C.

Co bude potom, to prozatím ví pouze a jen tetička Sibyla.

(soj)

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru