OBRAZEM: Takto má vypadat nový domov pro stovku lidí s demencí v Mostě
Vizualizace stavby. Zdroj: Mostecká bytová
Most

Most – V Mostě má vzniknout specializované zařízení pro pacienty s Alzheimerovou nemocí. Ti potřebují v důsledku svého onemocnění kvalitní, odbornou a důstojnou péči. V Mostě pro ně není nyní dostatek lůžek. V pořadníku je přes osmdesát nemocných. Vznikne také padesátka pracovních míst.

Jako základ pro nové centrum má posloužit blok 60, zchátralý objekt v lokalitě, která je jinak jednou z nejvyhledávanějších lokalit pro bydlení v Mostě. Společnost Mostecká bytová, která má mít vybudování domova se zvláštním režimem ve spolupráci s Domovem Alzheimer Roztoky u Prahy jakožto budoucím provozovatelem na starosti, nyní zveřejnila podrobnosti.

Objekt je koncipován jako domov se zvláštním režimem. To znamená, že se jedná o zařízení poskytující sociální služby podle zákona o sociálních službách - poskytování pobytové služby osobám se stařeckou demencí, Alzheimerovou chorobou a ostatními typy demencí, které mají sníženou soběstačnost z důvodu tohoto onemocnění a jejichž situace vyžaduje pravidelnou pomoc jiné fyzické osoby.

Stávající objekt je situován v oblasti s využitím pro bydlení v bytových domech a omezenou občanskou vybaveností. Maximální kapacita objektu je 96 klientů převážně ve dvoulůžkových pokojích, ojediněle v jednolůžkových.

1104alzheimer4

Současný stav budovy. Foto: Mostecká bytová

Koncepce řešení objektu zůstane zachována, neboť se jedná o úpravy stávající budovy. Nové technické řešení stavby spočívá v provedení přístavby výtahů se schodištěm, dvoupodlažní přístavby kuchyňského provozu se zázemím a jídelnou a navýšení objektu o jedno podlaží. Rovněž bude zřízeno nové parkoviště, příjezdová komunikace pro zásobování, oplocení. Zahrnuto je i řešení parkových úprav a přístupů s vjezdem.

Součástí projektu je dále vybudování zahrady, dopravní řešení se stavbou nezmění. Orientační termín dokončení rekonstrukce vzešlý z vyhlášené veřejné zakázky je v polovině roku 2019.

V současné době probíhá vyhodnocení došlých nabídek a výsledek je předložen Radě města Mostu k projednání. Hodnota nejnižší nabídky je ve výši 108 mil. Kč včetně DPH, tzn. 1,1mil. Kč/lůžko.

Výhody? Most přijde o další zanedbanou stavbu. Po nemocných lidech s různými typy demence, kteří jsou nyní umístěni v Městské správě sociálních služeb se uvolní přes tři desítky míst. Dostane se na další desítky lidí s Alzheimerovou nemocí, kteří jsou v pořadníku a není je kam umístit. Provozovatel nového domova nebude od města čerpat žádné příspěvky či dotace. Mostecká bytová získá v příštích 20 letech 40 milionů korun z nájemného.

1104alzheimer2

1104alzheimer3

Vizualizace stavby. Zdroj: Mostecká bytová

Lze ukončit smlouvu na pronájem s Domovem Alzheimer?

Smlouva na pronájem objektu se společností Domov Alzheimer bude uzavřena po dokončení rekonstrukce domu. Nájemní vztah by měl být uzavřen na dobu dvaceti let následně může být nájemní vztah prodloužen za stejných podmínek na dobu dalších 15 let. Toto prodloužení nájmu bude možné pouze jednou.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru