Polib a jeď: Znáte dopravní značku K+R? Od září ji nově najdete u několika škol
Ilustrační foto
Most

Most - U několika mosteckých škol najdete od nového školního roku pořád ještě trochu neobvyklou značku K+R. Víte, co znamená a jak se podle ní chovat?

Značka Kiss & Ride označuje parkovací místo pro krátké zastavení osobních vozidel. V Mostě je instalována již několik let v prostoru před vlakovým nádražím, na jaře se objevila na dvou místech pro parkování rodičů u 10. ZŠ v ulicích Zdeňka Štěpánka a Zahradní.

V praxi to znamená, že na tomto místě můžete zastavit, aby spolujezdec mohl v klidu a bezpečně vystoupit nebo nastoupit. Řidič by však neměl odcházet od vozidla! To značka neumožňuje. S dětmi, které potřebují doprovodit až do školy, bude muset řidič parkovat jinde. Místa označená K+R jsou určena výhradně pouze pro opravdu rychlé odbavení. Pokud od vozu odejdete, může na vás čekat pokuta za špatné parkování.

Značka je evidována pod číslem IP 13e, nese název Parkoviště K+R a označuje parkoviště, na kterém lze zastavit za účelem vystoupení a nastoupení osob. Podle ministerstva dopravy jinou značku pro tento účel použít nelze. Značka se používá proto, že je náš stát signatářem Vídeňské úmluvy o dopravním značení. Značka se v České republice objevuje už osm let, a řidiči jsou na ni už zvyklí.

Nově se tato značka objevuje u několika základních škol, které byly vybrány na základě vyhodnocení problematiky parkování rodičů u škol. Zlepšení se rodiče dočkají u základních škol v ulicích Václava Talicha (4. ZŠ), Zdeňka Nezvala (8. ZŠ), Obránců míru (11. ZŠ) a Rozmarýnová (14. ZŠ).

„Vedení města chce tímto krokem přispět ke zlepšení bezpečnosti dopravy u vybraných škol. Tři místa určená pro tuto formu zastavení vozidel mohou za půl hodin odbavit až 120 aut,“ okomentoval tento krok Jiří Nedvěd, člen městského zastupitelstva.

  • Kamil Novotný / Mostecké listy
REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru