V Mostě může být až čtvrt milionu potkanů! Co dělat proti jejich rozmnožování?
Ilustrační foto: CC0
Most

Most – Lidé hlásí městu Most výskyt potkanů více než kdy jindy. Magistrát zaznamenal zvýšený počet žádostí o provedení deratizace proti hlodavcům na městských pozemcích.

Podle vyjádření města k této skutečnosti přispělo nejen velmi teplé počasí v letních měsících, ale především čím dál častější nepořádek v okolí kontejnerů u domů.

„Pokud občan na úřad nahlásí zvýšený výskyt potkanů, je provedeno místní šetření, aby se zjistilo, zda se potkani vyskytují přímo na pozemcích města a ukrývají se např. v křoví, nebo jsou v kanalizaci. V tom případě je informována společnost Severočeské vodovody a kanalizace a podnět jí je předán, protože deratizaci v jejich zařízení město provádět nemůže. V případě výskytu na městských pozemcích je přizvána odborná firma, která deratizaci provede,“ vysvětluje magistrát.

Podle odhadů připadá na jednoho člověka čtyři až pět potkanů. Při počtu přibližně 60 tisíc obyvatel města Mostu můžeme dojít k číslu až 250 tisíc potkanů. Tak početnou populaci nelze vyhubit, jejich počty lze jen snižovat.

https://www.youtube.com/watch?v=L7ktf99JunQ

„Bohužel, to, že je ve městech velké množství potkanů, si lidé způsobují sami. Lidé by totiž neměli především splachovat zbytky jídla do záchodu, potkani pak mají v kanalizaci dostatek potravy a navíc se jedná o porušení kanalizačního řádu, protože jídlo do záchodu nepatří. Dále je nutné, aby lidé nedělali nepořádek kolem popelnic, protože vyhazování zbytků jídel do kontejnerů nebo dokonce kolem nich opět jen přiláká potkany. Dalším problémem je krmení holubů či toulavých koček. Kromě toho, že pohazování zbytků jídel je klasifikováno jako znečišťování veřejného prostranství, což je přestupek a lze za něj uložit pokutu, si lidé neuvědomují, že tím, že před domem rozsypou nakrájenou housku, chleba, knedlík, apod., tak tím přilákají nejen holuby a kočky, ale také potkany,“ vysvětluje na svém webu město Most.

Od začátku roku provedla společnost Severočeské vodovody a kanalizace, na popud města, deratizaci na 10 místech a samotné město pak v pěti lokalitách.

Potkani nemají žádného přirozeného nepřítele a samičky rodí 4-7 mláďat 3-5x za rok a tato mláďata jsou schopna se začít rozmnožovat za 2-4 měsíce. Tito hlodavci mohou být šiřiteli celé řady závažných onemocnění.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru