Rozhovor s Radkem Vrábelem: Město, které myslí i na budoucí generace, se mi zamlouvá
Radek Vrábel.
Litvínov

Horní Jiřetín - „Horní Jiřetín a Černice pro mě kromě domova představují také místo, které rozumí současným trendům a nechce zaspat dobu," říká v rozhovoru Radek Vrábel, nejmladší kandidát Sdružení Strany zelených a nezávislých kandidátů Horní Jiřetín a Černice.

Podle něj by v komunální politice nemělo být místo k vyřizování osobních sporů a zastupitelé by neměli jen pasivně přihlížet. Více v rozhovoru.

Proč jste se rozhodl kandidovat?

Jako student vysoké školy v Praze vnímám odliv mladých a schopných lidí z regionu. Je mi líto, když vidím, jakou nevyužitou perspektivu má nejen naše město, ale i region, který byl až do nedaleké minulosti dlouhodobě podceňován. Naštěstí nejsem sám, kdo si v naší komunitě tuto skutečnost uvědomuje, a díky kvalitní týmové práci a spolehlivým pracovitým lidem v ní už vím, že moderní, soběstačné a fungující město není žádnou utopií. Chci být v tomto procesu rozvoje aktivním činitelem. Zastupitel je podle mého názoru funkce pro pracovité, aktivní lidi, kteří nechtějí jen pasivně přihlížet při rozhodování o zásadních otázkách, které se dotýkají nás všech, občanů.

Proč kandidujete právě za Sdružení Strany zelených a nezávislých kandidátů?

V komunální politice vždy záleželo na samotných osobnostech a jejich práci. A za tímto sdružením práci vidím a není jí málo. Podpořil jsem ho i ve volbách v roce 2014 a další vývoj sledoval z pozice voliče a hluboce mě zneklidnilo, když jsem zjistil, že někteří zastupitelé namísto práce pro místní obyvatele zneužívali městskou radu k řešení svých osobních sporů a zastupitelstvo vnímali jako jakýsi ventil k rozohňování těchto vzájemných vztahů. Takové zastupitelstvo já nechci, a proto jsem se rozhodl podpořit hnutí i v nadcházejících volbách, tentokrát z pozice nezávislého kandidáta.

Jste nejmladším kandidátem. Chcete být hlasem mladých?

Ano, mladším obyvatelům bych se snažil být silným hlasem, který bude slyšet při rozhodování o věcech týkajících se bezprostředně místní mladé komunity. Chci prosazovat revitalizaci sportovního areálu, popřípadě prosazovat nová komunitní místa, jako jsou volnočasové areály s multifunkčním využitím nebo workoutová hřiště. Horní Jiřetín a Černice pro mě kromě domova představují také místo, které rozumí současným trendům a nechce zaspat dobu.

Jste také v redakční radě měsíčníku Jiříkoviny.

Jsem moc rád, že se nám před pár lety podařilo vytvořit tým, který pravidelně píše městské listy a informuje obyvatele Horního Jiřetína a Černic o veškerém dění ve městě. Jako redaktor jsem navíc mohl nakouknout pod pokličku mnohým aktivitám, které se u nás dějí. A že jich je. Bedlivě jsem sledoval a sleduji práci starosty Vladimíra Buřta, práci na kultuře Jiřího Beneše, práci předsedy Sokola Jiřího Sapouška, aktivity volnočasových spolků nebo již přes dvacet let neutuchající úsilí o záchranu a zviditelnění Jezeří kastelánky zámku Hany Krejčové. To jsou lidé, se kterými chci kandidovat a které chci podpořit. Své práci rozumí a mnoho projektů dotáhli do úspěšného konce. Pro mě osobně to tedy není žádný pomíjivý experiment, ale sázka na absolutní jistotu. Sdružení Strany zelených a nezávislých kandidátů za dobu svého působení v komunální politice mě přesvědčilo, že když člověk opravdu chce, tak to jde.

Jaké oblasti se chcete věnovat?

Už v minulosti mě oslovila myšlenka energetické soběstačnosti a udržitelnosti obce. Město, které myslí i na budoucí generace, se mi zamlouvá. Aktivně se zajímám o oblast třídění odpadu a prosazuji myšlenku nakládání s odpady už na území obce. Kromě neustálého rozšiřování kontejnerů a košů na tříděný odpad na veřejných místech bych se proto snažil o získání vlastní linky na ekologické zpracovávání a recyklaci tříděného odpadu. Tento zpracovaný odpad se pak dále prodává do výkupen recyklovaného odpadu a město může na této praxi i slušně vydělávat. Dále se chci podílet na revitalizaci veřejných míst, jako jsou například veškeré zastávky městské hromadné dopravy na území města.

Mimo jiné pracujete v informačním centru, které vzniklo v roce 2017. Jak z vašeho pohledu funguje?

Informační středisko je jeden z dlouhodobých projektů, který má podle mého názoru nejen smysl, ale také neustále rostoucí potenciál vzhledem k turistickému rozvoji Horního Jiřetína a Černic, ale také Krušných hor jako celku. Ať už z německé, nebo české strany, Krušné hory nabízejí zatím ještě stále nevyužitou turistickou perspektivu. Nedaleký zámek Jezeří, aktuálně nejnavštěvovanější památka Ústeckého kraje, společně s dalšími připravovanými projekty, jako je cyklostezka propojující Litvínov s Horním Jiřetínem a Černicemi a zámkem Jezeří, jsou dalším krokem k využití tohoto potenciálu.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru