Meteorologové varují před záplavou sněhu na jihu Čech. Bude sněžit i na Mostecku?
Takový pohled nás zatím nečeká. Ilustrační foto
Most

Mostecko - Napadne až několik desítek centimetrů sněhu, zaznělo o víkendu v českém mediálním éteru. Pravděpodobně jste na tuto informaci narazili, stejně jako na upřesnění, že se to týká výhradně jižních částí České republiky. Dočkáme se alespoň symbolického sněžení i u nás na severozápadě Čech?

Podíváme-li se na rozložení tlakových útvarů nad evropským kontinentem, zjistíme, že půjde o práci tlakové níže postupující ze středního Středozemí do východní Evropy. Při detailnějším pohledu dojdeme ke zjištění, že střed této cyklóny zůstane po celou dobu její migrace v relativně velké vzdálenosti od Česka. Srážky s ní spojené se tedy budou týkat především hornatého severozápadního Balkánu a dále Maďarska, Rakouska a Slovenska. Česko bude jakousi hranicí – severněji již srážkové pásmo nepůjde. Takže zatímco na jihu Čech, Moravy a Slezska zpočátku pršet, později pouze a jen sněžit bude, zbytek republiky – včetně Mostecka – zůstane srážkami nepoznán. Čili ne, na Mostecku sněžit nebude.

V pondělí 26. listopadu i kdyby se rozpustila nízká oblačnost, která mostecké nebe sužuje již několik stovek hodin, kvůli zmíněné oblasti nižšího tlaku na slunečno nedojde, a to kvůli přemíře oblaků vysokého patra. Oproti předešlým dnům tedy v zásadě žádná změna – mraků dosyta, zato srážek ani do polosyta. Nejvyšší odpolední teploty mezi 2 až 6 °C, ráno v minimu mezi 0 až 4 °C.

Ani v úterý 27. listopadu se slunečním paprskům po Mostecku nezasteskne, opak jest pravdou. Tudíž znovu celodenní dominance bílošedého odstínu, zdali zásluhou nízké či střední/vysoké oblačnosti, to už je celkem nepodstatné. Tak jako tak srážkové úhrny i tentokrát naprosto nulové. Nejvyšší odpolední teploty mezi 1 až 5 °C, ráno v minimu mezi -3 až 1 °C.

Že by? Vypadá to, že ve středu 28. listopadu se slunce na Most a jeho sousedství přeci jen (konečně) usměje. V noci a ráno zřejmě ještě nepřekvapí větší množství vysoko plujících mraků, v průběhu dopoledne by se však mělo vyjasnit a celé odpoledne (a zbytek středy) by už mělo disponovat bezchybně jasnou oblohou. To zároveň znamená, že srážková aktivita zase nehrozí. Nejvyšší odpolední teploty mezi 1 až 5 °C, ráno v minimu mezi -7 až -3 °C.

Ve čtvrtek 29. listopadu oblačnosti znovu přibude, alespoň pro tuto chvíli s tím modely počítají, takže návrat k podzimnímu standardu. Co se dešťových kapek a sněhových vloček týče – západně od České republiky by se měla zdržovat fronta, poněkud nevýrazná, Mostu a okolí by se ale věnovat neměla. Rovněž čtvrteční úhrny srážek proto znějí nulově. Nejvyšší odpolední teploty mezi 1 až 5 °C, ráno v minimu mezi -5 až -1 °C.

Otázka na závěr: V neděli 2. prosince se rozsvítí nejen první svíčka na adventním věnci, ale taktéž vánoční strom na mosteckém 1. náměstí. Zdokonalí počasí vánoční atmosféru? Na 99 % ne – sněžení je pasé, kdežto nejvyšší odpolední teploty až okolo 5 °C nikoli. Tak třeba příští rok.

(soj)

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru