Propadák, hodnotí zpráva aktivity pravicových extremistů na Mostecku
Listopadové setkání pár desítek lidí na litvínovském náměstí. Po obří akci ani vidu. Foto: Oldřich Hájek
Most

Mostecko – Tradiční pravicově extremistické strany zažívají na Mostecku úpadek. Dá se to vyčíst ze čtvrtletní zprávy o extremismu, kterou zveřejnilo Ministerstvo vnitra. Místo účasti na demonstraci se mladí aktivisté šli bavit na večírek.

Situace, v níž už nemá extrémní pravice podporu zdaleka srovnatelnou s dobou před deseti lety, se netýká pouze Mostecka. Tradiční pravicově extremistické strany v loňských říjnových volbách naprosto propadly. Do zastupitelstev se dostali pouze jednotlivci kandidující za Dělnickou stranu sociální spravedlnosti (dále jen „DSSS“) a Národní demokracii (dále jen „ND“).

„Xenofobní témata, která se obě strany v předvolební kampani snažily nastolit, neměla na lokální úrovni ohlas. Neuspěl ani předseda DSSS Tomáš Vandas, který kandidoval za subjekt s názvem Čisté Ústí. Další z řady volebních neúspěchů nepřinesl výrazné personální změny ve vedení obou stran,“ uvádí zpráva o extremismu v Česku.

Poměrně rozsáhle si zpráva všímá také nepovedené akce extremistů v Litvínově v posledním loňském čtvrtletí (píšeme v článku OBRAZEM: Nacionalisté v Litvínově. Sešli se po deseti letech od bitvy o Janov). DSSS v listopadu svolala do Litvínova shromáždění, které mělo připomenout desetileté výročí násilností ze strany neonacistů a fotbalových chuligánů, kteří se pokusili napadnout tamní Romy. Na akci tentokrát dorazily jen desítky příznivců strany. Jedné osobě bylo ve zkráceném přípravném řízení sděleno podezření z trestného činu projevu sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka.

„Mladší aktivisté, dříve spojení s Dělnickou mládeží, přestali DSSS podporovat a navštěvovat její akce. Někteří z nich se začali angažovat v subjektu s názvem Národní a sociální fronta. Dne 17. listopadu rezignovali na účast na shromáždění v Litvínově a namísto toho uspořádali vlastní „kulturní a hudební večer“.

„Bitva o Janov“, kterou mělo listopadové shromáždění na litvínovském náměstí připomenout, je přitom českými neonacisty vnímána jako „jejich nejúspěšnější veřejná akce,“ dodává zpráva.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru