Piráti a Zelení odmítají čunkodomky v Chanově. Dostali za to sprchu, že se staví proti zájmům slušných lidí z Mostu
Modulové bydlení ve Vsetíně. Foto: město Most
Most

Most – Budoucí život v Chanově je v Mostě živým tématem. Po demolici nejméně jednoho dalšího domu musí město vyřešit, kam s obyvateli z ještě částečně obydleného paneláku. A jak se vůbec do budoucna o toto sídliště starat.

Ve městě proto vznikla pracovní skupina, která se Chanovem zabývá. Její členové se před několika týdny byli podívat ve Vsetíně, kde už 12 let funguje takzvané kontejnerové bydlení. V republice vešlo ve známost jako čunkodomky. Právě čunkodomky ale leží v žaludku mosteckým Pirátům a Zeleným (PaZ).

„Plánovaná výstavba je předražená a na jednu rodinu znamená náklady ve výši přibližně 1,2 milionu korun. Při cenách za průměrný byt v Mostě, které se pohybují v rozmezí 300–400 tisíc korun, je tato částka nesmyslně vysoká,“ uvedl předseda klubů Pirátů a Zelených Most Jan Hrubeš. Zda by tedy PaZ raději přestěhovali obyvatele Chanova do města, ale uskupení vyloženě nespecifikuje. Pravděpodobně by šli spíše cestou oprav současných paneláků. „Nebyly řádně zohledněny a vyhodnoceny možnosti případné rekonstrukce bloků 6 a 10 a stejně tak možnosti případných dotací z evropských fondů, které by mohly městu ušetřit značné finance na rekonstrukci,“ dodal Jan Hrubeš.


Psali jsme

OBRAZEM: Takto vypadá modulové bydlení ve Vsetíně. Byli se na něj podívat mostečtí politici, kteří se zabývají Chanovem


Do PaZ se opřelo Sdružení Mostečané Mostu (SMM), podle kterého se vyjadřují za opozici, která v Mostě nyní neexistuje, a ruší politické příměří, které zde vládne. Piráti a Zelení jsou totiž proti čunkodomkům jako jediní. Nebo to alespoň nahlas prohlašují. „Jde o navození podmínek pro kvalitní bydlení pro slušné občany žijící v 66tisícovém Mostě, ve druhém největším městě Ústeckého kraje a čtrnáctém v Česku,“ uvedlo Sdružení Mostečané Mostu v zaslaném prohlášení. „Je nutno se zastupitelů zvolených za PaZ ptát, jaký recept mají na řešení problémů s asociálně se chovajícími individui. Nevíme o tom, že by nějaký veřejnosti představili. Jen křičí ne, ne, ne, takto to nejde! Pokřik ale není řešením. Proto je namístě otázka: Nestaví se Piráti a Zelení proti zájmům slušných obyvatel města? Chtějí snad prodlužovat jejich trápení v soužití s nepřizpůsobivými?“ uvedl společně Klub zastupitelů zvolených za SMM.

A jak takové bydlení v sekcích ve skutečnosti vypadá? „Byli jsme všichni mile překvapeni komfortem a čistotou takzvaného kontejnerového bydlení. Mluvili jsme i s několika obyvateli a ti si život chválili. Tamní obyvatelé mají rozhodně lepší podmínky pro život, než které nabízejí bytové jednotky v panelácích v Chanově. Eliminací společných částí domů je snazší udržet pořádek a čistotu. Zkušenosti, které jsme nasbírali ve Vsetíně, využijeme při rozhodování o další budoucnosti mosteckého sídliště Chanov,“ dodal v březnu po návštěvě Vsetína primátor mostu Jan Paparega.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru