OBRAZEM: Takto vypadá modulové bydlení ve Vsetíně. Byli se na něj podívat mostečtí politici, kteří se zabývají Chanovem
Sektorové bydlení ve Vsetíně. Foto: město Most
Most

Most, Vsetín - Pracovní skupina mosteckých zastupitelů a zástupců všech zastupitelských klubů sbírala ve středu informace o fungování modulového bydlení ve Vsetíně. Vedle návštěvy vsetínské radnice proto zavítali také do lokality Poschlá, kde takzvané čunkodomky fungují již dvanáct let.

„Byl jsem překvapen dispozicí v tomto typu bydlení, které nabízí důstojné podmínky pro jeho obyvatele,“ shrnul dojmy mostecký primátor Jan Paparega, který se pracovní návštěvy Vsetína osobně zúčastnil. „Jednání na vsetínském úřadě se uskutečnilo pod taktovkou místostarostky Vsetína Simony Hláváčkové. Naši vsetínští kolegové se s námi podělili o pozitivní i negativní zkušenosti s fungováním lokality Poschlá. Získali jsme cenné informace například o provozu, údržbě nebo nákladech na výstavbu modulového bydlení a lokalitu Poschlá jsme měli možnost i navštívit,“ říká primátor Paparega.

Vsetínský systém fungování lokality Poschlá je založen na krátkodobém prodlužování nájemních smluv na tři měsíce až půl roku. Prodloužení nájmu je navázáno na neexistenci dluhů na nájmu a přidružených službách. „Protože se tento systém jeví jako efektivní - v Poschlé totiž téměř neexistují dluhy, budeme se zabývat jeho zavedením i v Chanově,“ říká primátor Paparega. V Poschlé fungují dva domy, které disponují celkem 36 bytovými jednotkami, a žije tam zhruba dvě stě osob. Na pořádek v lokalitě dohlíží domovník, který tam se svou rodinou také bydlí a je zaměstnancem města. Nájemné v bytech činí 74 Kč za metr čtvereční a z této částky jsou čerpány peníze také na správu a údržbu lokality. „Z pohledu správy a údržby domů lze konstatovat, že i po 12 letech je udržován původní standard bydlení. Trochu nás překvapily vyšší náklady na údržbu bytů než v Chanově, které jsou ale bez problémů pokryty vyšším nájemným, to je zhruba dvojnásobné proti nájemnému v Mostě, a přesto tam nevznikají dluhy,“ konstatuje František Svoboda, vedoucí odboru městského majetku mosteckého magistrátu. Úklid domů a veřejného prostranství si v Poschlé zajišťují komplexně sami nájemníci a je jednou z podmínek prodloužení nájemní smlouvy. Součástí pracovní skupiny, která navštívila Poschlou, byli i pracovníci odboru sociálních věcí mosteckého magistrátu, kteří uzavírají nájemní smlouvy na byty v Chanově, ti ve vsetínském modelu vidí možnost k inspiraci především v oblasti úhrad nájemného.

„Byli jsme všichni mile překvapeni komfortem a čistotou takzvaného kontejnerového bydlení. Mluvili i jsme i s několika obyvateli a ti si život v Poschlé chválili. Tamní obyvatelé mají rozhodně lepší podmínky pro život, než které nabízejí bytové jednotky v panelácích v Chanově. Eliminací společných částí domů je snazší udržet pořádek a čistotu. Zkušenosti, které jsme nasbírali ve Vsetíně, využijeme při rozhodování o další budoucnosti mosteckého sídliště Chanov,“ dodal primátor Paparega a současně vyslovil poděkování vsetínskému starostovi a místostarostce za čas a práci, které věnovali svým mosteckým kolegům. (as)

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru