Městská policie varuje před podomními prodejci energií v Mostě! Dostává teď víc oznámení
Zdroj: Městská policie Most
Most

Most - Městská policie Most v posledních dvou měsících zaznamenala zvýšený počet oznámení na linku 156 o přítomnosti podomních prodejců v domech. V současné době se jedná zejména o obchodníky nabízející změnu dodavatele energií. Informuje o tom on-line vydání městských Mosteckých listů.

„Strážníci v posledních dvou měsících vyjížděli na pět oznámení o pohybu podomních prodejců ve městě. Nevpuštěním podomních prodejců do domu a přivoláním strážníků s uvedením popisu a směru pohybu prodejců ochrání informovaní a zodpovědní občané své sousedy i obyvatele okolních domů. Jedná se zejména o seniory, kteří jsou v těchto případech nejzranitelnější,“ uvedl ředitel Městské policie Most Jaroslav Hrvol.

Při jednání s podomními prodejci jsou podle odborníků nejvíce ohroženi právě senioři, kteří jsou často proškolenými prodejci přesvědčeni k uzavření nevýhodné smlouvy o dodávkách energií. Nechávají se také nalákat na dárky v podobě úsporných LED žárovek a dalších odměn za uzavření smlouvy. V některých případech však podomní prodejci neváhají využít i mnohem agresivnější obchodní praktiky a lidé podepíšou smlouvu nevědomky nebo dokonce pod nátlakem. „Rada města Mostu se snaží občany chránit před nekalými praktikami prodejců prostřednictvím nařízení platného pro město Most, které zakazuje podomní a pochůzkový prodej na území města. To umožní strážníkům v případě porušení tohoto nařízení zasáhnout,“ vysvětlil primátor města Mostu Jan Paparega.

V případě zajištění podomních prodejců strážníci zjistí jejich totožnost, upozorní je, že porušují nařízení města, a vyzvou, aby této činnosti zanechali. V případě podezření ze spáchání přestupku strážníci událost oznámí na Magistrát města Mostu, odbor správních činností, který přestupek projedná. Zákaz podomního a pochůzkového prodeje upravuje nařízení Rady města Mostu č. 2/2019 Tržní řád ze dne 25. července 2019. Za jeho porušení hrozí podomním a pochůzkovým prodejcům v Mostě pokuta až do výše 100 000 korun.



Nekalé praktiky podomních prodejců energií: Na co si dát pozor? Nic nepodepisujte!

Někteří obchodníci podle Občanského sdružení spotřebitelů TEST používají nejrůznější lži a nepravdy, představí se jako zástupci společnosti ČEZ, Energetického regulačního úřadu nebo dokonce současného dodavatele energií. Za účelem údajné kontroly pak požádají o předložení vyúčtování nebo smlouvy o dodávkách energií a získají potřebné osobní údaje pro uzavření nové smlouvy, číslo odběrného místa či informaci o stávajícím dodavateli, kterému sami zašlou výpověď.

Dalším trikem je podstrčení smlouvy o dodávkách energií k podpisu, kterou podomní prodejce vydává za pouhé potvrzení o své návštěvě nebo za nezávaznou nabídku. V žádném případě není vhodné cokoli podomnímu prodejci podepisovat. Někteří obchodníci zákaz podomního prodeje obchází tím, že si po telefonu sjednají schůzku, respektive se dopředu telefonicky ohlásí. Jiní neváhají použít agresivní obchodní praktiky, tedy nejrůznější formy nátlaku, například tvrzení, že změnit dodavatele musí každý v domě. V Mostě se setkávají občané také s podomním nabízením účasti v energetických aukcích. Jejich podstatou je podpis přihlášky do aukce, v níž má být vybrán nejvýhodnější dodavatel energií. Často se však žádná aukce nekoná. Podomní prodejce jako zprostředkovatel za zákazníka uzavře na základě plné moci smlouvu o dodávkách energií. Odstoupí-li od takové smlouvy či ji vypoví, bude mu naúčtována smluvní pokuta.

Kam se obrátit, když vás podomní prodejce uvedl v omyl nebo pod nátlakem přinutil podepsat smlouvu?

Občanské sdružení spotřebitelů TEST doporučuje poškozeným, aby se obrátili na Energetický regulační úřad nebo Českou obchodní inspekci. Je také možné podat na podomního prodejce trestní oznámení na Policii ČR. Nemusí být uveden konkrétní trestný čin, o který se jedná, důležité je v podání sdělit všechny skutečnosti, tedy agresivní praktiky, vydávání se za někoho jiného, uvedení v omyl či nátlak, který byl vůči poškozenému učiněn. (lou)

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru