REKLAMA
VIDEO: V Mostě pokračují opravy hradeb na Hněvíně. Využívají toho i archeologové
Opravy hradeb na Hněvíně. Foto: e-deniky.cz
Most

Most - Na mosteckém hradě Hněvín pokračuje další etapa oprav kamenných zdí, které mají narušenou statiku vlivem vysoké vlhkosti.

V severozápadní části hradu je na několika místech možné vidět popraskané a vypadané spáry, degradaci pískovcového kamene či vypadnutí části zdiva. "Rozhodli jsme se k tomu, protože hradby v této části byly již v zoufalém stavu. Jsem velmi rád, že letos se nám povedlo dát do rozpočtu částku na jejich opravu," uvedl náměstek primátora města Mostu Marek Hrvol. Náklady se odhadují na zhruba 3,4 milionu korun.

https://www.youtube.com/watch?v=npHGIzqtoic

Opravou už dříve prošla část hradeb vedle hlavní vstupní brány. Nynější zásah je nutný i kvůli této patrné prasklině. Prací, které odkrývají vnitřní zasypanou část kamenných zdí, využívají archeologové.

Cílem rekonstrukce je snížit vlhkost zdiva a obnovit celistvost hradeb, které vznikly jako součást stavby repliky starého hradu na přelomu 19. a 20. století.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru