K odstřelu divočáků v honitbách v okolí Mostu má myslivce motivovat odměna
TAKTO SE DIVOČÁCI PROHÁNĚLI VE ČTVRTEK ULICÍ JOSEFA SUKA V MOSTĚ. FOTO: ČTENÁŘ
Most

Most – Se stády divočáků včetně malých selat se Mostečané setkávají v ulicích, a to i v centru města, téměř denně, často jejich záběry sdílí na sociálních sítích. Obavy obyvatel přiměly vedení města přijmout opatření, které má motivovat myslivce k odstřelu přemnožené zvěře.

„Nespíme, snažíme se problém řešit. Motivačním faktorem pro odstřel divočáků jsou peníze, proto jsme navýšili mimořádnou odměnu na 800 korun za kus. Vyčlenili jsme prozatím v rozpočtu 250 tisíc korun," podotknul primátor Marek Hrvol. Zdůraznil, že k odlovu s odměnou může docházet pouze v honitbách s přilehlými pozemky k městu Most, nikoliv přímo v zastavěných územích. „K odlovu na nehonebních pozemcích může dojít pouze na základě povolení odboru životního prostředí a mimořádných událostí, což je případ například hřbitova," dodal primátor. Lidé se dle něj nemusí obávat, že by myslivci chodili střílet třeba na Šibeník.

K podvodům při odstřelu docházet nemůže, myslivci dostali určitý počet plomb, kterou musí označit každý odstřelený kus. 

Na nehonebních pozemcích, kde běžně chodí lidé a divoká prasata se tam vyskytují velmi často, jsou využívány odchytové klece. Instalují se například u zahrádek ve Vtelně. Myslivci mají k dispozici pár kusů, jejich počet zvyšovat nechtějí. „Dle jejich vyjádření to není příliš humánní způsob odlovu zvěře. Ve chvíli, kdy myslivec zjistí, že je v kleci zvíře, musí ho odstřelit, de facto popravit. Někdy se i stane, že se do pasti chytí dva kusy, což je pro myslivce ještě náročnější situace, protože zvířata vycítí, že je čeká smrt a klecí doslova lítají," vysvětloval Marek Hrvol.

Problém výskytu přemnožených divokých prasat je v Mostě dlouhodobější, letos je však více vidět, protože dvě stáda si zvykla chodit přímo do města. „V loňském roce odstřelili myslivci v okolí města 318 kusů, letos očekáváme mnohem vyšší počet," dodal Hrvol.

Dosud nebylo hlášeno žádné napadení divokými prasaty v ulicích města, lidé se však cítí ohroženi. Video početného stáda z ulice P. Jilemnického poslala čtenářka, která dodala, že nahrávku pořídila blízko mateřské školy, kam zrovna maminky odváděly své děti. Během chvíle byla na místě tři auta městské policie, někdy se volající obrací i na státní policii. „Za poslední měsíc jsme přijali sedm oznámení o výskytu divočáků v ulicích Mostu. Ve většině případů stihla zvěř utéct pryč, ve zbývajících policisté dohlédli na to, aby se při průchodu divoké zvěře nikomu nic nestalo. V případě, že by hrozilo lidem nebezpečí, dle Zákona o Policii ČR je policista oprávněn použít zbraň ke zneškodnění zvířete. Musí však dbát na bezpečnost všech, zvláště pokud k události dochází v zastavěné oblasti. Proto využíváme spíše spolupráce s městskou policií,“ vysvětlil policejní mluvčí Václav Krieger.

Ve spojitosti s častým výskytem divokých prasat v ulicích Mostu vyznívá velice vtipně upoutávka na sobotní Food Festival na 1. náměstí v Mostě, který pořádá OC Central Most ve spolupráci s mosteckým magistrátem. Obchodní centrum slaví narozeniny, takže každý účastník dostane porci selete zdarma, k tomu je vyhlášena soutěž o nejlepší kančí guláš. 

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru