Víkend praví: Tropy jasná zpráva, bouřky možná i časně zrána
Ilustrační foto: CC0
Most

Mostecko - V pátek 8. června již angažování se ze strany necílevědomé oblasti vysokého tlaku, jejíž střed ve čtvrtek 7. června pobyl nad severovýchodním Polskem, pročež tu k ránu teploty klesaly až ke 2 °C, pomine a ke slovu se zase vrátí rozplizlá oblast tlaku nízkého. To znamená nejen obnovu přílivu teplého a zároveň vlhčího vzduchu ze Středomoří, ale také restart vzdušné instability, jinak řečeno znovuobnovení tvorby kupovité oblačnosti a tedy bouřek.

Pro někoho dobrou, pro jiného zase špatnou zprávou jest, že o víkendu se v tomto ohledu nic nezmění. Ale zpátky k pátku. V noci, ráno a dopoledne, takže vlastně v první půli dne lze očekávat to samé, co ve dnech předchozích, tudíž jasno až skoro jasno. Později se mosteckým nebem dozajista mihne nejeden oblak, zdali i bouřka, to je nejisté... Šance tak pade na pade. Nejvyšší odpolední teploty okolo 25 až 29 °C, ráno v minimu kolem 13 až 17 °C.

Taktéž v sobotu 9. června nejvyšší odpolední teploty pobudou okolo 25 až 29 °C, ráno v minimu naservíruje nějakých 15 až 19 °C. Zatímco o den dříve se pravděpodobnost hromobití jevila možnou i nemožnou, procentuální mluvou 50 na 50, tentokrát je v zásadě jistou věcí. Čili někdy v průběhu soboty se nějaká ta sprška, případně spršky, určitě objeví, jestli v podobě přeháňky, bouřky nebo toho i onoho, to znovu ukáže až čas. Každopádně další jakoby jistotou je to, že se srážková aktivita může zjevit prakticky kdykoliv, jinými slovy i ráno. Nicméně nejreálnějším termínem se jeví pozdní dopoledne a ranější odpoledne. Sečteno a podtrženo jako v tropických oblastech.

Co se neděle 10. června týče, ta zjevně trošičku přitopí – nejvyšší odpolední teploty okolo 26 až 30 °C, ráno v minimu kolem nepříliš osvěživých 16 až 20 °C. Nejspíše netřeba říkat, že ty nižší hodnoty se pokaždé vztahují na vyšší nadmořské výšky. Přeci jenom, byť je Mostecko co do rozlohy nemalým, zásluhou silně nerovnoměrného terénu je počasově velikým. Troposférický scénář nabídne reprízu soboty, čili parno ano, ale celodenní azuro ani kdyby se matrix do věčných lovišť odebral. A opět je s přeháňkami a bouřkami nutné počítat po celých 24 hodin, spíše ale ráno, dopoledne a odpoledne. Upřímně, nebylo by lepší celodenní slunno? Případný slejvák stejně kdovíjakým spasitelem od sucha není...

Jak bude po víkendu, to je momentálně otazníkem. Nadále je totiž ve hře ochlazení a déšť. Avšak na diktaturu chladného a srážkonosného oceánského proudění to vskutku nevypadá. Kdoví, třeba se léto vyřádí v období od druhé půle dubna do konce června a s příchodem školních prázdnin (obecně prázdninového režimu) letní počasí vyšumí. Ať už tak či onak, aktuální podmínky nemají na budoucnost žádný vliv (řeč je čistě a jen o počasí).

(soj)

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru