Začíná nám mokré léto? Noc na úterý si trochu zapláče
Ilustrační foto
Most

Mostecko - Dopadne-li pondělně-úterní noc přesně tak, jak to vidí numerické modely, tak od pozdního pondělního večera do úterního rána naprší kolem 10 l vody na metr čtvereční. Pakliže by Mostecko leželo o pár desítek kilometrů jižněji, vypadalo by to na 30 až 40 l vody na metr čtvereční. A naopak, pokud by se nacházelo o pár desítek kilometrů severněji, nejspíše by bylo zcela na suchu. Noc na úterý si zkrátka zapláče, nejspíše jen trochu, ale teoreticky i hodně. Jaká bude skutečnost, to se uvidí.

Úterý 12. června proto odstartuje velkou oblačností, jinak řečeno oblačnou až zataženou oblohou. Se srážkovou činností dozajista počítat lze, ale jen v nočních a ranních, případně ještě raných dopoledních hodinách, ve zbylých částech dne už by se dešťové kapky angažovat neměly. Již v průběhu dopoledního času zdá se započne ubývání oblaků, nejen po poledni tím pádem nešokují sluneční paprsky. Takže jak je vidno, úterý vlastně kdovíjak propršeným nebude, byť konečné úhrny mohou oponovat. Nejvyšší odpolední teploty se budou pohybovat okolo 21 až 25 °C, ráno v minimu kolem 13 až 17 °C.

Středa 13. června téže celodenní azuro nezprostředkuje, namísto toho má pro Čechy připravenou další frontu vlnícího se rázu. Leckde se proto dočkají dalších srážek, tudíž zalito jest. Nicméně v Mostě a spol. úplně ne, severozápad Čech se totiž jeví být jedním z nejsušších zákoutí evropského srdce. Aneb je dosti reálné, že navzdory obsahu předpovědí počasí účinkujících v českém mediálním éteru se v mosteckém srážkoměru neubytuje ani ň. S kvantitou mraků to vypadá dobře, resp. špatně, v závislosti na úhlu pohledu – zkrátka převaha bílošedého odstínu jasnou věcí... Nejvyšší odpolední teploty pobudou okolo 18 až 22 °C, ráno v minimu kolem 13 až 17 °C.

Prozatím se naskýtá ten scénář, že ve čtvrtek 14. června západní půli České republiky a tedy i Mostecko olízne výběžek vysokého tlaku, pročež se mostecké nebe zabarví do modra, byť ne učebnicově. Srážková aktivita z toho důvodu mnoho životního elánu nepředvede. Nejvyšší odpolední teploty nejspíše okolo 22 až 26 °C, ráno v minimu asi kolem 11 až 15 °C.

Předběžný výhled na víkend:

  • Pátek 15. června – polojasno až oblačno, 21 až 25 °C
  • Sobota 16. června – skoro jasno až polojasno, 24 až 28 °C
  • Neděle 17. června – zpočátku pěkně, odpoledne bouřky, k tomu 24 až 28 °C

(soj)

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru