REAKCE: Konečně slovo chlapa
František Ryba.
Most

Ono se totiž v případě našeho primátora bohužel nedá napsat „konečně slovo politika“, nebo dokonce „konečně slovo právníka“.

Pan primátor se po kritice, kterou sklidil za porušení zákona o obcích, kdy nevyhověl žádosti 15 zastupitelů o svolání mimořádného zastupitelstva a po kritice jeho nechuti řešit problematiku zneužívání sociálních dávek a migrace nepřizpůsobivých vyhlášením města Most vyloučenou lokalitou konečně vyjádřil. Obsáhle a … hloupě.

Ano dáváme primátorovi za pravdu, že stav v našich městech způsobila překotná a nedomyšlená privatizace bytového fondu. Městům v našich sociálně slabých regionech nedošlo, že nelze bezhlavě privatizovat bytový fond a rozprodávat jej lidem, kteří mají hluboko do kapsy a zřejmě celý svůj život budou závislí na pomoci státu. To mohlo skončit buď tím, že si i ti sociálně slabí někde vypůjčili na byt, koupili si ho a potom přestali platit úhrady za jeho užívání nebo, a to je ten horší případ, se nechali obalamutit různými spekulanty s byty a ti jejich prostřednictvím byty skoupili. Úplně nejhorší ale bylo, že města dávala do podmínek povinnost převést krátkodobě družstevní byty do osobního vlastnictví. Družstevní legislativa přece jenom umožňuje jakousi ochranu alespoň před nevhodným podnajímáním bytů. To legislativa vlastnická v případě pronájmu bytů neumožňuje. Stejně tak je jednodušší rozhodování o chodu domu v družstevním, než ve vlastnickém domě. To by ale právník Paparega měl znát!

Připojujeme se proto k primátorovi v kritice překotné privatizace. Ona totiž začala již v první polovině devadesátých let, rozjela se potom v roce 1997 a boom zažívala na přelomu tisíciletí. No a Sdružení Mostečané Mostu vzniklo v roce 2002 a vládnout ve městě začalo v roce 2006. Od začátku, kdy se lidé začali hlásit do SBD Krušnohor, družstvo upozorňovalo, že při takovémto způsobu privatizace může docházet k rozsáhlým spekulacím s byty. Nebylo vyslyšeno. Tehdejší skvělí politici si nechtěli nechat kecat do jejich skvělé práce od nějakých „družstevníků“. Družstvo proto, jako jediné v České republice provádělo správu privatizovaných bytů naprosto odlišnou formou, než všude jinde. Prostě kopírovalo družstevní systém správy domů. To šlo až do doby, než se změnila legislativa a než se našlo pár spekulantů, kteří tento velmi křehký systém začali napadat. To by ale politik Paparega měl také znát!

Družstvo již deset let prosazuje legislativní změny v oblasti bydlení. Krůček po krůčku přesvědčujeme politiky a vládní úředníky a různé „sluníčkáře“, že je stav bydlení v našem regionu neúnosný. Jedním z těchto krůčků by mělo být i vyhlášení města Mostu vyloučenou lokalitou. My víme, že to město nespasí, ale zase to trošku pomůže. Magistrát vedený primátorem Paparegou ovšem snahy družstva vůbec nezajímají. Ostatně, zeptejte se politika a právníka Paparegy, co obsahuje tzv. „Mostecká výzva“ (soubor legislativních změn v oblasti bydlení navržených Krušnohorem) a kolikrát jednal s někým z Krušnohoru o problematice bydlení, když už tedy podle něj družstvo spravuje těch 80% bytů v Mostě. Ani jednou. Ono plkat o tom, že až jednou bude ta vláda, tak se do toho opřeme, to umí opravdu každý. Zvláště v době, kdy se blíží volby. Co ale dosud udělal pro napravení stavu politik a právník Paparega? NIC.

  • Ryba František, ředitel SBD Krušnohor
REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru