Jak bude v tomto týdnu? Počasový slunovrat dokonalého rázu v nedohlednu
Ilustrační foto
Most

Mostecko - Tlaková výše se středem nad severem Velké Británie, oblast vysokého tlaku se srdcem bijícím nad západním Ruskem. Vskutku, během pondělně-úterní noci bude na trase západní – střední – východní Evropa k vidění pole anticyklonálního vzezření. Má to však jeden háček, a to výškovou tlakovou níží prodlévající kdesi nad česko-polsko-slovenským pomezím. Nebýt této hříšnice, nejspíše by před námi byla slunná epizoda, jinými slovy by nastal počasový slunovrat dokonalého rázu. Inu bohužel.

V úterý 26. 6. 2018 se mostecké nebe až plně bezoblačně (tj. jasně až skoro jasně) skutečně tvářit bude, avšak pouze v nočních a ranních, přinejlepším i dopoledních hodinách. Posléze se oblačnostní situace zhorší, přesto možno říci, že nezlomné zataženo nehrozí. Zato převládající polojasno až oblačno bezesporu ano. Zaprší alespoň? Nevypadá to. Ačkoli numerické modely s nějakými mikrošancemi na přeháňku počítají, nejpravděpodobnější variantou je nulový neboli žádný příděl dešťové vody. Nejvyšší odpolední teploty okolo 19 až 22 °C, ráno v minimu kolem 8 až 11 °C.

Ve středu 27. 6. 2018 se nemalá část starého kontinentu ocitne v diktatuře oblasti vysokého tlaku, především půjde o Britské ostrovy, jižní Skandinávii a Pobaltí. V balkánském a bohužel do určité míry rovněž ve středoevropském vzdušném prostoru se znovu prosadí ona výšková cyklóna, pročež se nejen Balkánský poloostrov stane hostitelem bouřek. V Mostě a spol. lze počítat s obdobným scénářem jako o den dříve – zpočátku převážně jasno až skoro jasno, počínaje dopolednem a konče středním odpolednem, plus minus, polojasno až oblačno, poté opětovné ubývání mraků. Pravděpodobnost výskytu přeháňky/bouřky i tentokrát mizerná. Nejvyšší odpolední teploty okolo 19 až 22 °C, ráno v minimu kolem 10 až 13 °C.

Ve čtvrtek 28. 6. 2018 dorazí teplejší vzduch, avšak vezme s sebou bílošedost. Nejprve zdá se bude dominovat oblačnost vysoká, pak i nízká a střední. Ve druhé půli čtvrtka teoreticky nešokují dešťové kapky, zdali také prakticky, to ukáže až čas. Tak jako tak na nějakou smysluplnou zálivku zapomeňte. Nejvyšší odpolední teploty okolo 23 až 26 °C, ráno v minimu kolem 12 až 15 °C.

Jak by to mohlo vypadat v pátek 29. 6. 2018 neboli na úplném konci základoškolního a středoškolního roku 2017/2018? Ráno i dopoledne (a dost možná taktéž v dalších částech pátku) totálně beze srážek s tím, že ani s oblaky by to nemuselo být nejhorší. Že by alespoň sluneční paprsky bez sebemenších známek zvýšené hladiny adrenalinu zhlédly obsah vysvědčení? Co se teplot týče, ty ranní a dopolední by se měly motat kolem 18 až 24 °C, tudíž pohoda, přes den by měly kulminovat mezi 24 až 27 °C. Závěr pracovního týdne proto proběhne v letním duchu.

Jak by to mohlo vypadat v červenci a srpnu? Na tuto otázku vám odpoví leda tak penězchtivá kartářka a podobné mozky lidstva.

(soj)

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru