Na prázdniny se už těší i desítky dětí z pěstounských rodin na Mostecku. Někdy je to velké drobrodružství
Ilustrační foto: CC0
Most

Most – Se závěrem školního roku nastává i v pěstounských rodinách příprava na dny volna. Prázdniny mají však nejen svěřené děti, ale také jejich pěstouni. Přes léto jim totiž pravidelně odpadne několik povinností. Zaslouženou dovolenou však někdy mohou naopak komplikovat úřední postupy. Pomáhá Diakonie.

Školní děti z pěstounských rodin se těší na konec školního roku stejně jako všechny ostatní. Některé z nich pojedou na svůj první tábor, některé dokonce poprvé do zahraničí. K tomu je však potřeba absolvovat dobrou přípravu na úřadech.

„Pěstouni nejsou zákonnými zástupci dítěte, chtějí-li proto bez problémů vycestovat, měli by si včas vyřídit potřebné dokumenty,“ říká vedoucí programu Doprovázení pěstounů Jana Baborová. Klíčový je zejména rozsudek o svěření dítěte do pěstounské péče. Rodina by měla mít rozhodnutí soudu přeložené ideálně do angličtiny.

„Úředníci na letišti totiž mohou zkoumat, zda rodiče s dítětem cestují legálně, zda ho např. neunesli. I s tím se už pěstounské rodiny setkaly,“ vysvětluje Baborová.

Program Doprovázení pěstounů aktuálně spolupracuje se 37 pěstounskými rodinami na Mostecku a Litvínovsku. Mezi poskytovanou podporu patří právě i odborné poradenství a vzdělávání.

„Rádi našim pěstounům poradíme, jak se na klidnou dovolenou co nejlépe připravit a na co nezapomenout. Těm, kteří s dětmi zůstávají přes léto doma, nabízíme hned několik akcí,“ říká Baborová. Jednou z nich je společný výlet do zážitkového parku Ústecké podzemí, nebo výlet na Minifarmu na Dlouhé louce.

I pěstouni však mají přes léto své malé prázdniny. Péče o děti jim sice zůstává, ale povinné vzdělávání v rozsahu 24 hodin ročně, které program Doprovázení pěstounů organizuje, přes léto neprobíhá. Ostatní služby Programu však fungují i o prázdninách na plné obrátky.

„Neustále je potřeba řešit starosti v pěstounských rodinách, aktuálně hledáme s jednou malou slečnou její ostatní sourozence, které má po celé republice, zatím se podařilo najít alespoň jednoho. Probíhají také přípravy volnočasových a vzdělávacích akcí na podzim, takže teď v největších vedrech plánujeme např. Mikuláše,“ uzavírá Baborová.

  • Autor: Jana Baborová, vedoucí Doprovázení pěstounů Most
REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru