Padl další rekord, zažili jsme na Mostecku nejstudenější 27. srpen
Ilustrační foto: CC0
Most

Mostecko - O víkendu Mostecko čelilo migrační vlně, a to ze strany vzduchu pocházejícího z Arktidy, přesněji z oblastí mezi Skandinávií a souostrovím Špicberky. Odpolední teploty na toto reagovaly ihned, neb jak v sobotu, tak také v neděli byli Mostečané rádi za 20 °C.

Na oficiální stanici v Kopistech se pondělní jitro prezentovalo (ne)úctyhodnými 5,4 °C. Tím padl dosavadní rekord z 27. srpna 1979, jenž přinesl až 5,7 °C. Čili drazí Mostečané, dnes jste zažili nejstudenější 27. srpen od počátku mosteckých meteorologických věků!

Než se vrhneme na předpověď počasí na nejméně vzdálenou přítomnost, tak ještě zmiňme pár míst ležících za polárním kruhem, která dnes (tj. v pondělí 27. srpna) zaznamenala vyšší noční/ranní minimum:

Murmansk, Rusko (68,6° s. š.): 10,0 °C

Inari, Finsko (69,6° s. š.): 6,0 °C

Vadsø, Norsko (70,0° s. š.): 5,8 °C

Båtsfjord, Norsko (70,4° s. š.): 9,1 °C

Hammerfest, Norsko (70,4° s. š.): 6,4 °C

A teď v rychlosti k tomu, jak bude:

Také v úterý 28. srpna můžete počítat s příjemným, tím je myšleno slunným, počasím neplodícím žádné slzy. Po většinu dne, hlavně ale v noci, ráno, později odpoledne a večer, bude jasno až skoro jasno, pouze mezi cca 10. až 16. hodinou se na obloze zformuje nějaký ten mráček. V Mostě srážky vyloučeny, v Krušných horách teoreticky oblak svůj plný močový měchýř popustit může. Každopádně srážkové úhrny budou tak jako tak nulové, jinými slovy by stejně šlo o neměřitelné množství srážek. Nejvyšší odpolední teploty okolo 23 °C, ráno v minimu kolem 10 °C.

Středa 29. srpna bude vylepšenou kopií úterka 28. srpna – jasno až skoro jasno počínaje ránem a konče večerem. Nejvyšší odpolední teploty okolo 26 °C (původně to snad měly být tropy, ne?!), ráno v minimu kolem 10 °C.

Ve čtvrtek 30. srpna se troposférické podmínky naopak po... no však víte. Důvodem jest frontální vlna. Znamená to tedy, že již v nočních hodinách se do mosteckého nebe začne vkrádat oblačnost, nejdříve ta vysoká, později i střední a nízká neboli vodonosná. Takže máte-li rádi mráčky, čtvrteční den Vás bezesporu potěší. Dešťové kapky se nejspíše objeví, jejich kvantita ale bude nevalná. Nejvyšší odpolední teploty okolo 24 °C, ráno v minimu kolem 13 °C.

Po přechodu čtvrteční fronty se opět trochu ochladí, tudíž se rozlučte s letní rozlučkou prázdnin 2018. Až ale milé děti usednete za školní lavice, možná se ještě teploty překračující 25 °C vrátí.

(soj)

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru