Nová stanice za 900 milionů, rychlost 100 kilometrů a dispečink na dálku. Tak vypadá modernizace podkrušnohorské železnice
Nádraží v Řetenicích. Foto: Ilona Kaulfuss
Litvínov

Teplice, Řetenice – V rámci nákladné revitalizace Podkrušnohorské železniční trati v úseku Osek – Louka u Litvínova začala rozsáhlá výluka železniční dopravy. Mezi jednotlivé etapy projektu spadá i rekonstrukce ocelové lávky pro pěší v železniční stanici Řetenice. Pro společnost Správa železničních dopravních cest (SŽDC) zajišťuje zakázku litoměřická společnost Chládek a Tintěra.

Ocelová lávka bude po úpravách zajišťovat stejně jako doposud přístup k nádraží budově. Po skončení rekonstrukce ji ale doplní nové schodiště a dva boční výtahy. Revitalizace počítá rovněž s opravou nádražní budovy a s vytvořením zcela nového vnitřního ostrovního nástupiště v délce 120 metrů a vnějšího nástupiště s délkou 50 metrů. Revitalizací podkrušnohorské železnice začala SŽDC už vloni v dubnu. Podle tiskového mluvčího Marka Illeše se úpravy celkově dotknou 13,5 kilometru trati a jen řetenická stanice spolkne zhruba 900 miliónů korun.

„Revitalizace zajistí zlepšení parametrů trati a tím i bezpečnější a komfortnější železniční dopravu mezi Oldřichovem u Duchcova a oblastí v okolí Litvínova,“ informuje tiskový mluvčí. Ke zvýšení kultury cestování ve všech stanicích a zastávkách přispějí podle jeho slov nová nástupiště v normové výšce 550 milimetrů nad kolejí. Přístup k vlakům tak bude mnohem pohodlnější a plně bezbariérový. Zvýší se rovněž bezpečnost provozu, kterou zajistí elektronické zabezpečovací zařízení 3. kategorie.

Traťová rychlost se zvýší až na 100 kilometrů v hodině a dopravu budou dálkově řídit dispečeři ze stanice Teplice v Čechách.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru