S říjnem nastoupí oblačnost, rtuť v teploměrech stoupat nebude
Ilustrační foto
Most

Mostecko - Po oblaků zcela zbavené neděli 30. září se v pondělí 1. října, na startu druhé třetiny meteorologického podzimu, oblačností situace dosti zhorší. Důvodem bude nevelká tlaková níže se středem kdesi u Švýcarska. Zároveň k nám od severozápadu pronikne chladnější vzduch mající kořeny až nad Islandem, rtuti teploměrů proto vzhůru nepůjdou.

K ránu začne oblačnosti přibývat, až se nakonec zatáhne. Po zbytek dne se na tomto faktu nic moc nezmění. Sprchne? Ano, avšak hlavně v jižních Čechách, v Mostě a spol. to se srážkami vypadá (nanejvýše) bídně. Decentní deštík bude zázrakem. Nejvyšší odpolední teploty okolo 13 °C.

V úterý 2. října se příliv chládku a vlhka z Atlantického oceánu zmírní, avšak neskončí. Základním kamenem jest pole nižšího tlaku nad Skandinávií, z mosteckého úhlu pohledu konkrétně jeho jižní strana. Řečeno stručně – vzduch přejde Britské ostrovy, částečně Severní moře, Německo a bude u nás. V severozápadním větru se díky jeho vlhkosti daří oblakům, na celodenní azuro proto zapomeňte. To samé však bude platit i o smysluplných srážkách. Ráno a zpočátku téže dopoledne nešokuje skoro jasno až polojasno, jinak povětšinou oblačno. Srážkové úhrny nejspíše nulové. Nejvyšší odpolední teploty okolo 12 °C, ráno v minimu kolem 4 °C.

Ve středu 3. října se do střední Evropy začne od západu nasouvat tlaková výše, ale až k večeru/večer. V předcházejících pasážích středy pokračující severozápadní proudění. Co to znamená v praxi? Až do přelomu rána a dopoledne oblačno až zataženo, poté trochu proměnlivo (nejdříve polojasno, možná až skoro jasno, později přechodně až oblačno) a ve finále sbohem, mraky – vyjasní se. Plánujete-li tedy náhodou noc na čtvrtek strávit pod hvězdami, bude nač hledět. Nejvyšší odpolední teploty okolo 15 °C, ráno v minimu kolem 8 °C.

Co se čtvrtkem 4. října? Tipujete-li vliv zmíněné tlakové výše, máte pravdu. Její střed se před pátkem 5. října mihne přímo mosteckým vzdušným prostorem, což je velmi příznivá zpráva pro slunomily. Sečteno a podtrženo, od rána až do večera počítejte se slunným nebem. K tomu nejvyšší odpolední teploty okolo 17 °C, ráno v minimu kolem 5 °C.

(soj)

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru