Ústecký kraj - Zásadním způsobem nedodržovali hygienu v celém stravovacím provozu v restauraci Autokemp Hradec u Kadaně. Zjistili to zaměstnanci Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje, kteří v provozovně provedli tento čtvrtek kontrolu.
Kontrolou byly zjištěny silně znečištěné podlahy, stěny, dveře, tělesa umělého osvětlení, vypínače osvětlení, kabeláž, pracovní plochy, technologická zařízení, digestoř, chladicí i mrazicí zařízení, nábytek, umyvadlo, okna. V době kontroly byly povrchy podlah, vnější i vnitřní části nábytku, varného bloku, pracovních ploch, gastrozařízení v kuchyni včetně zařízení na výrobu ledové tříště silně znečištěny nánosem černé lepkavé nečistoty a zbytky potravin.
Povrchy zařízení, instalací a povrchy stěn, prostory pod technologickým vybavením a okna včetně povrchů okenních prostor byly pokryté silnými nánosy prachu a pavučin. Stěny v prostoru kuchyně a skladu potravin byly v době kontroly místy značně poškozené, místy byl nevyhovující neomyvatelný materiál.
Kontrolou byla zjištěna silně znečištěná zařízení, se kterými přicházejí potraviny do styku (konvektomat, grilovací deska, fritézy, chladicí a mrazicí zařízení), byla znečištěná mastnotou a zbytky potravin.
Ve skladu potravin a v prostoru kuchyně byly v době kontroly v chladicích zařízeních uloženy hotové pokrmy a přílohy z předešlých dní (vepřové maso v mrkvi cca 2 l, uvařený špenát cca 1,5 l, vývar 3 l, vařené brambory cca 2 kg, vařená rýže cca 1 kg, polévka zelná cca 2 l, vepřové maso cca 2 kg, vařené špagety cca 2 kg, vařené těstoviny cca 1 kg), zchlazené v nekontrolovaném režimu, přestože provozovna nemá k dispozici šokový zchlazovač.
V provozovně nebyly dodržovány předpisy pro potraviny, pokud jde o jejich uložení, ochranu před kontaminací, udržování stanovených teplot, neboť nebylo zajištěno oddělené skladování vzájemně neslučitelných potravin, které zabezpečí jejich zdravotní nezávadnost, když v mrazicích zařízeních ve skladu byly zjištěny potraviny dodatečně zamrazené (5 ks houskových knedlíků, velké množství vepřového a kuřecího masa dodaného v chlazeném stavu cca 30 kg).
"Zjištěný stav nevylučuje možnost kontaminace potravin a připravovaných pokrmů, může dojít k pomnožení mikroorganismů a k tvorbě toxinů a tedy k ohrožení bezpečnosti pokrmů, čímž vzniká riziko ohrožení zdraví strávníků alimentárním onemocněním. Proto bylo rozhodnuto o uzavření provozovny až do odstranění závad. Po odstranění závad musí provozovatel písemně požádat o znovuotevření provozovny," uvedli kontroloři z krajské hygieny.
Za zjištěné nedostatky bude provozovateli uložen finanční postih.