Obchvat Žiželic a velký most nejsou utopie! Silničáři řekli, kdy by mohli začít stavět
Serpentiny jsou místem častých nehod. Foto: archiv
Most

Žiželice – Ředitelství silnic a dálnic na společné schůzce s vedením Ústeckého kraje prezentovalo rozestavěné úseky silnic a dálnic v Ústeckém kraji a také plány na další stavby. Přemostění a obchvat Žiželic jsou mezi nimi. Ale nebude to hned.

Podle aktuálního vyjádření Ředitelství silnic a dálnic je realizace zhruba tříkilometrové stavby se dvěma mosty, z nichž ten větší bude třicet metrů vysoký a 377 metrů dlouhý, plánována na období let 2022 až 2024. Půjde o řešení ne nepodobné obchvatu a přemostění Velemyšlevse. Ten se otevřel před dvěma roky. Blíže v našem archivní článku HOTOVO! Večer se po tomto velkém mostě projedou první řidiči.

Současná trasa silnice prochází hlubokým údolím potoku Hutná v obci Žiželice. Prudké spády na sjezdech do obce jsou, zejména v zimním období, pro řidiče velice nebezpečné a samotný průjezd obcí Žiželice je směrově a šířkově naprosto nevyhovující. Serpentiny nad Žiželicemi jsou nechvalně známé častými dopravními nehodami. Obec se s tím snaží již nějakou dobu bojovat, jak píšeme v článku Žiželice mají obavy z nebezpečné silnice: Chceme tu omezit rychlost a zpevnit její okolí.

Demolice nebudou zapotřebí

Vedení nově navrhované přeložky a úpravy silnice I/27 u Žiželic sleduje ve značné délce na začátku i na konci současnou silnici I/27. Svou přítomností zasáhne stavba i do pozemků, na nichž jsou umístěny silnice, polní cesty, vodoteče apod. Stavba si nevyžádá žádné demolice. V oblasti obce Žiželice je navržen samotný obchvat, který vede vzdálen od obce a překonává dlouhým a vysokým mostním objektem údolí potoka Hutná.

Navržený obchvat obce Žiželice má za cíl odvedení tranzitní dopravy mimo obec, čímž významným způsobem sníží dopravní zatížení v obci a zároveň přispěje k větší bezpečnosti a ke zlepšení životního prostředí v dané lokalitě. Deset domů dostane v Žiželicích nová protihluková okna.

Zároveň dojde ke zlepšení jízdních parametrů na silnici I/27, což povede k větší plynulosti silničního provozu v tomto úseku.

Nyní probíhá majetkoprávní příprava, vykoupeno je 30 procent pozemků, k listopadu 2018 bylo vypořádánoe 16 z 53 listů vlastnictví.

Důležitá spojnice

Stávající silnice I/27 je důležitou trasou v rámci sítě silničních komunikací ČR s návazností na mezinárodní silniční síť. Silnice je vedena zhruba ve směru od severu k jihu. Začíná na silnici I/8 v Dubí a pokračuje ve přes Litvínov, Most, Žatec, Jesenici, Kralovice, Plasy, Kaznějov, Plzeň, Přeštice, Klatovy k hraničnímu přechodu Železná Ruda. Část trasy od Plzně na jih je zároveň evropskou komunikací E5.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru