Pozor na silný vítr, potom přijdou poměrně vysoké teploty
Ilustrační foto: CC0
Most

Mostecko - Rychle nabyl, rychle pozbyl, dalo by se říci. Řeč je o Mostu a jeho sněhové pokrývce, která dle očekávání podlehla víkendovému oteplení. Nemohla jinak, vždyť v sobotu i v neděli se rtuť teploměru vyšplhala až na 10 °C. Ani v Krušných horách příliš chladno nebylo, například Meziboří se o víkendu dočkalo plus minus 5 °C, podobně jako o pár set metrů výše ležící Nová Ves v Horách. Přestože se na počátku nového týdne ochladí, o zdolávání Šibeníku na běžkách lze pouze snít. Pravdou je, že sníh bude vlhnout také v horských oblastech.

V pondělí 11. února si mostecký vzdušný prostor podmaní tlaková níže postupující k východu, jejíž střed se během dne bude nacházet nad Baltským mořem. Po její zadní straně, a zčásti také po přední straně tlakové výše s centrem nad Biskajským zálivem, jež bude vybíhat nad Britské ostrovy, na Mostecko pronikne vzduch mající kořeny v polárních oblastech. Cestou se prohřeje, takže žádná Sibiř, nicméně alespoň na hory se vrátí zima. Severozápadní vítr je vlhký, čili oblaků dosti, přestože v Mostě v odpoledních a večerních hodinách nepřekvapí až polojasno. Podobně jako sněhové přeháňky, které budou nejčetnější v Krušných horách. Nejvyšší odpolední teploty okolo 1 až 5 °C, ráno v minimu kolem 3 až -1 °C. Meteorologové vydali varování před silným větrem, platné je právě od pondělí do úterý.

V úterý 12. února se zmíněná oblast vysokého tlaku vzduchu přesune nad Alpy, její vliv na Českou republiku proto zesílí. Zpočátku bude pokračovat vlhké a relativně chladné severozápadní proudění, jež se v průběhu dne změní na západní. Co se oblačnosti týče, tak prakticky to samé co v pondělí, to znamená v Krušných horách od rána až do večera oblačno až zataženo, v Mostě a spol. proměnlivěji. Srážky znovu v podobě sněhových přeháněk. Nejvyšší odpolední teploty okolo -1 až 3 °C, ráno v minimu kolem 0 až -4 °C.

Ve středu 13. února se srdéčko oné tlakové výše rozprostře i po Mostecku, což znamená, že se počasí zbaví všech větrů. Takže bezvětří. Ráno pravděpodobně symbolicky zasněží, jinak beze srážek. Mraků nicméně po většinu dne hodně. Nejvyšší odpolední teploty okolo 3 až 7 °C, ráno v minimu kolem 1 až -3 °C.

Ve čtvrtek 14. února to momentálně vypadá na pěkný slunný den (výrazem slunný je míněno plus minus polojasno, nikoli azuro) s nepěknými, i když záleží na úhlu pohledu, nejvyššími odpoledními teplotami – okolo 5 až 9 °C, ráno v minimu kolem 2 až -2 °C.

Rovněž dlouhodobější předpověď pro tuto chvíli slibuje teploty vysoko nad bodem mrazu. Tož tak. (soj)

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru