Jarní počasí nekončí, naopak – přiblíží se teploty 20 °C?
Ilustrační foto
Most

Mostecko - V pátek 15. února se rtuť teploměru na Mostecku vyšplhala až na 15 °C, prozatímně se jedná o nejteplejší den tohoto roku. Víkend následně ovládly nejen sluneční paprsky, ale taktéž husté ranní mlhy, kvůli kterým byla denní maxima o trochu nižší; v sobotu nanejvýše 10 °C a v neděli bezmála 12 °C. Za zmínku rovněž stojí to, že v Krušných horách, kde se mlhy neangažovaly, bylo přechodně o dost tepleji než dole v Mostě. Dobrým příkladem je nedělní dopoledne, kdy Most (cca 250 m n. m.) naměřil 0 °C, kdežto Nová Ves v Horách (cca 730 m n. m.) takřka 11 °C.

Za současným antizimním počasím stojí rozsáhlá oblast vysokého tlaku vzduchu, která k nám nahání původem africký vzduch. Na konci předešlého pracovního týdne vlastně Mostecko nebylo daleko od teplotního rekordu – páteční odpoledne konkrétně nabídlo až 15,4 °C, tj. o 1,9 °C méně než 15. února 1998, kdy Mostečané čelili až 17,3 °C. Modlíte-li se k nejvyššímu severáku, aby už konečně utnul stávající africkou invazi, máte smůlu. Pravdou je, že o nadcházejícím víkendu by se teploty na Mostecku mohly přiblížit 20 °C. V únoru. Co nás čeká v létě?!

Předpověď počasí na období od 19. do 24. 2. 2019 vycházející z pondělních dat říká:

V úterý 19. února bude zpočátku stejně jako v dnech předešlých, to znamená v noci nebe poseté hvězdami s tím, že k ránu se v nížinách znovu mohou vyskytnout mlhy, které postupně podlehnou síle slunečních paprsků podpořených vzduchem ze Sahary. Nicméně po poledni se zatáhne, důvodem jest mdlá neboli srážkově nevýrazná fronta, přestože pár dešťových kapek nejspíše přinese. Večer se opět vyjasní. Nejvyšší odpolední teploty okolo 8 až 12 °C, ráno v minimu kolem 0 až -4 °C.

Ve středu 20. února se projeví pofrontální západní proudění, které na mostecké nebe pošle nemálo oblaků především vysokého, ale i nižších pater, ke srážkám to však nepovede. Nejvyšší odpolední teploty okolo 6 až 10 °C, ráno v minimu kolem bodu mrazu.

Ve čtvrtek 21. února se vítr stočí k severozápadu, neboť nad pomezím Francie a Německa pobude střed tlakové výše, po jejíž přední straně do Mostu a spol. dorazí vlhký vzduch ze Severního moře. Vlhkost = mraky, čili nepřekvapí, že čtvrteční den moc slunným nebude. Mimoto nešokují přeháňky, asi netřeba říkat, že ve všech polohách dešťové. Nejvyšší odpolední teploty okolo 7 až 11 °C, ráno v minimu kolem 3 až -1 °C.

A co dál?

  • 22. února: ráno v minimu 6 až 2 °C, přes den v maximu 7 až 11 °C
  • 23. února: ráno v minimu 2 až -2 °C, přes den v maximu 9 až 13 °C, slunečno
  • 24. února: ráno v minimu 4 až 0 °C, přes den v maximu 12 až 16 °C, slunečno

S otázkou, jak bude v úvodu příštího týdne, je zatím radno jíti za Sibylou, kterých je na Mostecku dosyta. Pro tuto chvíli se zdá, že teploty budou nadále překračovat hranici 10 °C. Sečteno a podtrženo: Do konce meteorologické zimy 2018/2019 již zima nejspíše nepřijde... (soj)

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru