Obrnice požádají o dotaci na tři projekty prevence kriminality
Zastupitelé Obrnic. Foto: obec Obrnice
Most

Obrnice - Obrnice požádají o dotaci ministerstva vnitra na tři projekty prevence kriminality. Jsou tradičně zaměřeny na podporu činnosti asistentů prevence kriminality, domovníka a financování příměstského tábora pro děti, který pořádá komunitní centrum občanského sdružení Duhovka. Do strategického programu prevence kriminality ministerstva vnitra se Obrnice zařadily poprvé před jedenácti lety.

Asistenti prevence kriminality pracují v obci od roku 2011, letos zde působí tři. Jejich činnost se podle obrnického starosty Stanislava Zaspala osvědčila. „Prioritním cílem projektu je snížit případy vandalismu a drobných přestupků, a tím posílit pocit bezpečí místních obyvatel. Aktivity asistentů se soustřeďují na střed obce a panelové sídliště, kde žije nejvíce problémových a sociálně slabých rodin, zejména romského etnika. Asistenti jsou neustále v kontaktu s obyvateli a jsou pro ně přirozenými autoritami. Žijí společně na jednom území, znají místní děti a mládež, umějí působit preventivně, pomáhají v místní základní škole, ve večerních hodinách kontrolují odlehlá místa,“ vyjmenoval.

V příštích třech letech chce obec získat prostředky na financování čtyř pracovních míst pro asistenty. Náklady dosáhnou 2,592 milionu korun, příspěvek může pokrýt až 90 procent této částky. Obec by tak vyčlenila z rozpočtu pro tyto účely zhruba 288 tisíc korun.

Službu domovníka v panelových domech ve svém vlastnictví obec zajišťuje od roku 2013. Domovník má na starosti úklid, drobné řemeslné práce, dohlíží na pořádek v okolí a dbá také na dodržování pořádku a nočního klidu. „I tento projekt je na období let 2020 až 2022. Zažádáme o příspěvek ve výši 648 tisíc korun, naše spolufinancování se předpokládá ve výši deseti procent uznatelných nákladů, tedy zhruba 24 tisíc korun,“ upřesnil starosta.

Příměstské tábory obec organizuje ve spolupráci se sdružením Duhovka vždy v době letních prázdnin od roku 2009. Tábor si podle Zaspala velmi oblíbili děti i jejich rodiče. Chlapce a dívky z rizikového prostředí se daří alespoň na čas chránit od negativních vlivů rodiny či jejich vrstevníků. Dobu v táboře navíc tráví smysluplně a aktivně. Sport, tanec, hudba či výtvarný projev doplňují besedy a přednášky zaměřené na prevenci závadového chování a dodržování společenských norem a konvencí. O dotaci ministerstva vnitra obec žádá každý rok. Pro rok 2020 to bude stejně jako letos částka 80 tisíc korun, což je asi 70 procent celkových nákladů. Obrnice z rozpočtu vyčlení zbylých potřebných 35 tisíc korun. (fou)

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru