Nádraží na Moldavě mělo namále, ale dostalo znovu šanci
Foto: Nádraží Moldava
Most

Moldava – Historická budova nádraží na Moldavě do prodeje nepůjde. Vedení obce nakonec rozhodlo o spuštění projektu rekonstrukce objektu a jeho následného využití. Zastupitelé Moldavy ve čtvrtek 11. února revokovali na svém zasedání usnesení o prodeji, které schválili v roce 2019. První schůzka pracovního týmu se uskuteční už v pondělí 15. února.

Koncem září loňského roku poslalo vedení obce ve spolupráci s nadačním fondem Moldavská dráha / Teplický Semmering žádost na ministerstvo průmyslu o obnovení dotačního procesu. Obec počítá s tím, že se na opravu nádraží podaří získat padesátimilionovou dotaci z programu na oživení brownfieldů. Podle Petra Fišera z uvedeného nadačního fondu by poskytnutí zmíněné dotace znamenalo pokrytí až 95 % objemu plánovaných výdajů.

K tomu, aby Moldavští na uvedenou dotaci dosáhli, potřebují ale vlastní investici ve výši 2,5 milionu korun. Na zajištění potřebné částky byla proto koncem roku 2020 vyhlášená veřejná sbírka s transparentním účtem 135 444 135 / 2010, kam mohou přispívat příznivci této unikátní železniční dráhy. Na účtu je v tuto chvíli cca 60 tisíc korun.

Budovu moldavského nádraží koupila obec od Správy železnic v roce 2016. V roce 2019, vzhledem k vysokým nákladům na údržbu, rozhodlo zastupitelstvo o jejím prodeji. Zájemce se ale nenašel. Souběžně s řešením otázky, co s historickým objektem nádraží dál, vzniklo v roce 2018 společenství 20 českých a saských obcí, jehož koordinátorem je zmíněný nadační fond. Společenství usiluje o obnovu Moldavské dráhy. Saské ministerstvo dopravy nechalo zpracovat studii proveditelnosti, která má prověřit možnosti její obnovy. S výsledkem by se mohla veřejnost seznámit už letos v létě.

Budova moldavského nádraží je na seznamu kulturních památek. Nachází se v centru historické trati, která patří k turisticky neoblíbenějším železničním drahám. Vede z Mostu do Freibergu a je známá také jako Teplický Semmering. Navazují na ní přímé spoje z Děčína, Ústí nad Labem a Teplic. V současné době se jedná o dostavbě osmikilometrového úseku na saské straně, která by znamenala obnovu propojení Moldavy s Freibergem.

Nádražní budova na Moldavě patří k nejrozsáhlejším historickým drážním objektům v Čechách. Rozkládá se na ploše 1361 m2. Podle moldavské starostky Lenky Novákové plánuje obec v budově obnovení restauračního provozu, který tady má tradici už od 19. století a součástí záměru je mimo jiné také vytvoření prostor pro drobnou řemeslnou výrobu.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru