REPORTÁŽ: Ve školce a škole se starají o děti zdravotníků, policistů, hasičů i pošťáků
Děti rodičů z první linie mají otevřenou mateřskou a základní školu. Foto: Oldřich Hájek
Most

Most - Jsme v Mateřské škole Antonína Sochora v Mostě. Je to nyní jediná otevřená mateřinka ve městě. Starají se tu o děti rodičů vybraných profesí. „Dneska přišlo dvacet devět, o osm dětí víc než včera. Včera jich bylo jedenadvacet. Registrovaných je šedesát dětí,“ vypočítává ředitelka mateřské školy Miroslava Samková.

Mateřská škola byla určena jako škola, která bude vykonávat nezbytnou péči o děti ve věku od dvou do šesti let rodičů pracujících v integrovaném záchranném systému, ale třeba také zaměstnanců České pošty, úřadu práce, armády či klíčových zaměstnanců magistrátu.

V mateřince nyní převažují děti zdravotníků. Jak nesou to, že jsou nyní v cizí školce? „Překvapivě dobře. Měli jsme z toho obavu, ale děti jsou perfektní. Možná si některé trošku poplakaly, ale myslím že teď jste i viděli na vlastní oči, že ve finále je to úplně v pohodě, že se jim tu líbí. A to jsme rádi,“ dodává ředitelka.

Pro rodiče stejných vybraných profesí funguje také 7. základní škola v mostecké ulici Jakuba Arbesa. Školáci sem ve stejném režimu chodili už na podzim. „Dneska přišlo 36 dětí, nahlášeno máme 38 dětí. Kapacita pro žáky IZS je kolem šedesáti žáků,“ přibližuje Libuše Hrdinová, ředitelka základní školy.

Ve škole už ale nepředpokládají, že jich bude chodit výrazně více než nyní. Ředitelka Libuše Hrdinová míní, že pro děti je výhoda, že školu už znají: „Děti nejsou vůbec jakýmkoliv způsobem stresovány, že jdou do nového prostředí. Naopak právě vidím, že se i těšily, protože mají svoji paní učitelku, svoji paní asistentku, kterou měly na podzim. Takže jsem vypozorovala, že šly i s úsměvem, že u těch prvňáčků jsem neviděla žádné slzičky, a to jsem měla velkou radost.“

Žáci, i ti z přípravné třídy, jsou rozděleni do čtyř skupin. Učí se tady ve škole i na dálku. 7. ZŠ totiž poskytla všechny nutné pomůcky včetně tabletů pro připojení do on-line výuky ke své škole u žáků, u kterých je to možné. „Výuka je myslím opravdu kvalitně zajištěna,“ dodala ředitelka školy. Odpoledne se o malé školáky postarají v družině.

https://www.youtube.com/watch?v=JF7pdtV2xhQ

„My jsme strašně rádi, že zase můžeme pomoci pracovníkům v první linii, ale nejenom těm. Jsou zde i další profese, které mají možnost v tuto chvíli si nechat postarat o své děti v době jejich pracovního nasazení,“ říká náměstkyně primátora města Mostu Markéta Stará.

Kvůli špatné epidemické situaci v celé zemi je přerušena prezenční školní docházka nejen pro všechny žáky základních škol včetně přípravných stupňů, speciálních škol a praktických škol jednoletých a dvouletých. Vláda se rozhodla uzavřít i mateřské školy. Krizové opatření bude platit nejméně do 21. března.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru