Ředitel Městské policie Most: Opatření omezují každého z nás, strážníky nevyjímaje. Musíme to společně vydržet
Strážníci městské policie. Foto: MP Most
Most

Most - V souvislosti s novými opatřeními vlády se pozornost Městské policie Most zaměřuje ve zvýšené míře zejména na dodržování povinnosti zakrytí dýchacích cest rouškou nebo respirátorem místo látkových roušek i venku a omezení volného pohybu osob. To zahrnuje jak omezení samotného pobytu na veřejném prostranství přes den, tak zákaz nočního vycházení.

Podle zkušeností městské policie trvá přibližně 3 dny, než si lidé na nová opatření zvyknou nebo se o nich vůbec dozvědí. Lidé na ulici běžně oslovují zejména asistenty prevence kriminality a dotazují se na aktuálně platná nařízení vlády, ve kterých se neorientují. Zpočátku jsou proto strážníci benevolentnější a pouze domlouvají. Po několika dnech je už postup přísnější a padají pokuty. Během prvních dvou dnů platnosti nových opatření strážníci oznámili 4 přestupky správnímu orgánu, kdy si přestupci odmítli nasadit roušku nebo respirátor i přes upozornění strážníků.

Od začátku roku pak strážníci pokutovali zejména přestupky porušení zákazu nočního vycházení nebo pití alkoholu na veřejném prostranství, se kterými se setkávají hlavně v problémových lokalitách. „Nařízení vlády o nočním zákazu vycházení nám částečně „odfiltrovalo“ z ulic lidi respektující pravidla. Díky nočním kontrolám se nám podařilo zajistit řadu hledaných osob, řidičů bez platného řidičského oprávnění nebo pod vlivem drog, nebo například podezřelého z vloupání do vozidel, který byl zároveň COVID pozitivní, a porušil izolaci. Jinými slovy častěji při běžných nočních kontrolách narazíme na osoby, které nerespektují nařízení vlády, protože mají problém respektovat zákony obecně,“ vysvětlil ředitel Městské policie Most Jaroslav Hrvol.

Po dobu tří týdnů nově platí povinnost venku v zastavěném území obce nosit aspoň chirurgickou roušku, a to všude, bez ohledu na to, jaká je vzdálenost mezi osobami.

„Tuto povinnost kontrolují motohlídky po celém území města,“ upozornil Jaroslav Hrvol, „chtěl bych ale hlavně všechny občany požádat, aby na tři týdny opravdu znovu nasadili roušky i venku a nová opatření dodržovali. Trvá to dlouho a ta opatření omezují každého z nás, strážníky nevyjímaje. Jejich dodržováním ale může každý z nás přispět k tomu, abychom v Mostě ustáli současnou nelehkou situaci tak, aby nemocnice a zdravotníci zvládali pomoci všem, kdo jejich pomoc potřebují.“

Nově také platí, že si musí lidé nasadit roušku v přírodě, pokud nebude možné dodržet doporučený dvoumetrový odstup. Kvůli opatření vlády jsou také uzavřená dětská hřiště a byl omezen provoz volnočasových areálů.

„Motohlídky i pěší hlídky provádějí kontroly také ve volnočasových areálech. Například v posledních dnech jsme museli ukončit fotbalový zápas mládeže na Benediktu nebo na fotbalovém hřišti v Chanově. Já tomu rozumím, také bych si už rád zahrál fotbal, ale musíme to ještě všichni společně pár týdnů vydržet,“ uzavřel Jaroslav Hrvol.

Zpřísněná opatření by měla trvat po dobu tří týdnů. Nouzový stav byl vyhlášen 27. 2. 2021 a je platný do 28. 3. 2021.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru