Mostecká knihovna si vyrobila knihobox. Vyzvedávat tam můžete jako z e-shopu
Knihobox v mostecké knihovně. Foto: Oldřich Hájek
Most

Most - Mostecká knihovna přišla s novinkou, která může být inspirací i v dalších městech. U vchodu je nový výdejní knihobox. Umožní vyzvednutí knížky 24 hodin denně sedm dní v týdnu. A v době epidemie zprostředkuje naprosto bezpečný kontakt mezi čtenářem a knihovnou.

„Knihovnám chyběla jedna věc. A to je vydávání knižních dokumentů v době, kdy je knihovna zavřená,“ říká ředitel mostecké knihovny Petr Petrik. A tak si v mostecké knihovně sami vyrobili knihobox. Využili modulů, které se dají pořídit, upravili je, použili při tom i vlastní 3D tiskárnu a box umístili hned vedle vchodu.

Jak to funguje? Při objednání knížky on-line dostane čtenář kód k zámku, s pomocí kterého se dostane k již připraveným publikacím. Není zapotřebí přívodu elektřiny. Náklady byly nízké, řádově nižší než u podobných elektronických systémů. Přitom jde o plně funkční a elegantní řešení.

„Jsem ráda, že máme možnost rozšířit služby městské knihovny o to, že nejenom můžeme vracet knihy, ale naopak v těchto nových boxech můžeme knihy půjčovat. Myslím si, že to uvítají čtenáři, kteří nemají možnost v rámci běžné pracovní doby knihovny se do knihovny dostat,“ hodnotí nový výdejní box náměstkyně primátora Markéta Stará. Knížky můžete rovněž vracet bezkontaktně. Takzvaný BiblloBox je u vchodu umístěný již několik týdnů.

https://www.youtube.com/watch?v=18zdGZYCkX4

Stále také platí opatření, že v knihovně je během otevírací doby otevřena recepce formou výdejního okénka, kde můžete výpůjčky vracet a předem objednané dokumenty vyzvedávat.

Po vrácení jdou knihy do týdenní karantény, teprve potom se řadí zpět do regálů a mohou být znovu zapůjčeny.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru