VIDEO: Dát pro chodce u kruhového objezdu u Lidlu semafor, či ne? V pondělí tam provedli test
Přechod pro chodce u Lidlu. Foto: Oldřich Hájek
Most

Most – Jak ulehčit dopravní situaci na kruhovém objezdu mezi mosteckým Kahanem, Lidlem a KFC? V pondělí odpoledne tam proběhl test, který má pomoci dát odpověď.

Křižovatka patří mezi nejrušnější v Mostě. Nachází se u důležitého dopravního uzlu, projíždí zde mnoho autobusů a jedná se prakticky o jeden z vjezdů do města ve směru od Loun a Žatce. Co zde komplikuje dopravu? Hustý pohyb chodců v rušném provozu. Přecházející lidé zastavují provoz, auta potom blokují kruhový objezd do té míry, že se doprava může v některých okamžicích i zcela zastavit.

A proto proběhl zajímavý test. „S pomocí dvou strážníků simulujeme semafor na přechodu mezi Kahanem a Lidlem, kde často dochází k ucpávání okružní křižovatky,“ říká Jiří Nedvěd z projekčního ateliéru NE2D Projekt a zároveň mostecký zastupitel. Strážníci zastavovali chodce a pouštěli je, stejně jako by to dělala červená a zelená světla na semaforu. A přitom se vyhodnocovalo, jaký má takové opatření vliv na dopravu.

K čemu něco podobného je? „Abychom zbytečně neutratili za semafory, které by potom situaci nepomohly,“ vysvětluje Jiří Nedvěd. A jaký je po pondělním testu výsledek? Na místě se pořizovaly záběry, které se budou vyhodnocovat.

V úvahu jsou ještě další úpravy křižovatky: Posunutí přechodu dále od hranic kruhového objezdu, výstavba takzvaného bypassu či třeba zmenšení středové plochy, která je pouze osázena zelení.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru