Lidé vytvořili před Centralem tichou uličku pro kapry. Upozornili na utrpení zvířat
Tichá ulička pro kapry. Foto: Barbora Uhrová
Most

Most – Tichou uličku pro kapry vytvořilo v sobotu hodinu před polednem v Mostě před obchodním domem Central Most několik lidí. Most se tak připojil k 15 dalším městům, kde tato akce ten den probíhala.

Poprvé se tento tichý happening konal minulý rok pouze v Praze. Ulička pro kapry vznikla díky organizaci Zvířata nejíme.

„Vánoce jsou svátky klidu, míru a lásky. Proč tedy díky těmto svátkům umírá takové množství zvířat? Kapr je od přírody vybaven nervovou soustavou, která mu umožňuje vnímat a cítit jak stres, tak bolest a hlad. Je vědecky dokázáno, že systém vnímání bolesti funguje u ryb prakticky totožně jako u psů, koček a lidí. Za svůj život jsou několikrát přemisťováni, což je pro ně ohromně stresující a může vést k vážným zraněním. Dusí se, hladoví, často umírají za plného vědomí, trpí. Tato tradice postrádá smysluplnost a je jen na nás, jak dlouho bude přežívat. Za chvilkové chuťové potěšení ryba zaplatila svým životem. Jaká je tedy naše morálně obhajitelná motivace k tomu, abychom se podíleli na zabíjení kaprů?“ hovoří se ve vyjádření organizátorů Zvířata nejíme.

Podle The Independent vědci posoudili celkem 98 studií o cítění bolesti u ryb a dospěli k závěru, že ji cítí srovnatelným způsobem jako savci. Podle přední bioložky vodních živočichů, Dr. Lynne Sneddon, cítí ryby bolest obdobným způsobem jako lidé.

Recepty na soucitnou štědrovečerní večeři najdete na www.vanocebeznasili.cz. (bu)

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru