Z mosteckých ulic zmizelo více než sto autovraků! Nepojízdná auta lidem vadí
Jeden z autovraků v Mostě. Foto: město Most / Mostecké listy
Most

Most - Nepojízdná, odstavená auta překážející na sídlištích či u silnic. Mostečané často oznamují magistrátu odstavená vozidla, u nichž se domnívají, že jde o autovraky. Jak se proti jejich nezodpovědným majitelům může město bránit? Po četných výzvách a urgencích začalo město Most autovraky dle platné legislativy z našich ulic odstraňovat. Aktuálně o tom informují Mostecké listy.

„Zda vozidlo skutečně splňuje znaky autovraku posoudí silniční správní úřad. Proto město nemůže odtáhnout například vozidlo, které má jen nefunkční pneumatiky nebo odřenou karoserii, popřípadě mu chybí registrační značka. Je-li však vozidlo posouzeno jako vrak, uloží magistrát provozovateli povinnost vrak odstavený na komunikaci na území města Mostu odstranit a odstavit mimo takovouto pozemní komunikaci, případně povinnost vrak vyzvednout z místa, kde je odstaven,“ vysvětluje vedoucí odboru správních činností Vojtěch Brzoň. Pokud je takovéto vozidlo zjištěno jako odstavené, zasílá mostecký magistrát výzvu provozovateli s termínem odklizení dva měsíce s tím, že pokud provozovatel vozidlo neodstraní, předá vrak provozovateli zařízení ke sběru vozidel s ukončenou životností k jeho likvidaci.

Díky novele zákona o pozemních komunikacích bylo na základě výzvy zaslané vlastníkem pozemní komunikace odstraněno odborem správních činností 67 vozidel, která měla propadlou technickou kontrolu déle jak šest měsíců. Problémy s autovraky pociťují především lidé na sídlištích, kde často stojí nepojízdné auto i několik měsíců. To s sebou přináší řadu problémů. „Taková vozidla zjistíme zpravidla při čištění ulic. Mnohdy je také oznamují všímaví občané prostřednictvím aplikace Mobilní rozhlas a chtějí, ať autovrak odtáhneme,“ doplňuje Vojtěch Brzoň.

V současné době je na parkovišti Městské policie Most takto odstaveno 118 vozidel. U dvaceti z nich se nyní připravuje veřejná dražba. Ostatním byly zaslány výzvy a po uplynutí lhůt budou předány do dražby.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru