V Poleradech na Mostecku se objevila ptačí chřipka, v okolí je ochranné pásmo
Ilustrační foto: CC0
Most

Polerady – Ohnisko ptačí chřipky se objevilo v Poleradech na Mostecku. Jde o 32. letošní ohnisko v pořadí. Nachází se v malochovu slepic.

Podle státní veterinární správy nahlásil chovatel úhyn čtyř z pěti chovaných kusů drůbeže. Vyšetření ve Státním veterinárním ústavu potvrdilo, že se jedná o ptačí chřipku subtypu H5N8. Zbývající kus bude utracen.

Krajská veterinární správa vymezila kolem ohniska tříkilometrové ochranné pásmo a pásmo dozoru o poloměru deseti kilometrů a v těchto pásmech vyhlásila mimořádná veterinární opatření.

V pásmu dozoru jsou obce z Mostecka od Bečova přes Chrámce, Most, Malé Březno či Havraň až po obce z Lounska – namátkou Blažim, Bitozeves, Kozly, Lenešice či Ranou.

V Česku se od nálezu v Poleradech objevila další tři ohniska, všechna mimo Ústecký kraj.

Na začátku dubna se objevilo ohnisko nákazy také v Razicích na Teplicku. Chovatel nahlásil krajské veterinární správě úhyn labutě, dvou pštrosů a páva. Celkem se v chovu nacházeli 4 pštrosi, 5 pávů, 2 labutě, 3 husy a 1 kachna. Jedná se o zájmový chov zvířat a ptáků. V hospodářství se nalézá několik uměle vytvořených rybníčků s krmítky, kde probíhá hromadné krmení vodní drůbeže domácí spolu s volně žijícími ptáky. Zbývající ptactvo v chovu bylo v souladu s legislativou utraceno

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru