Hoří Ressl! Nad stromy za autodromem se vznáší oblaka kouře
Lesní požár na Resslu. Foto: Oldřich Hájek
Most

Most – Hasiči se svolávají k lesnímu požáru na vrchu Ressl v Mostě. Už vyhlásili druhý stupeň poplachu.

V lese v zadní části Resslu se v úterý v podvečer objevily plameny. Lesní požár je vidět z daleka. Do redakce stoupající kouř hlásili i lidé z Chomutovska a hornatých částí Mostecka.

U lesních a travních požárů hasiči v Ústeckém kraji zasahovali v úterý několikrát. Na Mostecku v pondělí v pozdních odpoledních hodinách vzplanula lesní hrabanka nad Litvínovem u vyhlídky na město.

Příčinou lesního požáru může být přírodní jev, ale v naprosté většině se jedná o lidskou nedbalost. V takovém případě jde nejčastěji o odhozený nedopalek cigarety nebo nerespektování zákazu zakládání ohňů v lese či následně jejich nedostatečné uhašení. Příčinou požáru se může stát i pohozené sklo, které za slunečného počasí funguje jako lupa.

Lesní požáry se hasičům obtížně likvidují, protože k nim zpravidla dojde v těžce přístupném terénu, kde nelze plně využít hasičskou techniku a jsou velmi nebezpečné kvůli své schopnosti šířit se velkou rychlostí. Navíc chování ohně v lese je mnohdy nevyzpytatelné a požár se může šířit například i pod zemí a je pak velmi obtížné odhadnout, kde se znovu vynoří.

Zásahy na lesních požárech jsou proto časově velmi náročné a vyžádají si povolání většího množství jednotek požární ochrany. Likvidace lesních požárů si vyžaduje rovněž značné množství vody, kterou je třeba často velice komplikovaně k místu požáru dostat.

V době zvýšeného nebezpečí vzniku požárů, např. sucha, může obec z důvodu ochrany lesa nebo v zájmu zdraví a bezpečnosti občanů vydat svým nařízením zákaz vstupu do lesa.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru