Jaké bude počasí? Vánoční strom na 1. náměstí se majákem pro sníh nestane
Ilustrační foto
Most

Mostecko - Jak už tomu bývá zvykem, i letos se vánoční strom na mosteckém 1. náměstí rozsvítil bez dobového doplňku jménem sněhová pokrývka. Ani sněhové vločky se neangažovaly, nicméně kdyby Most ležel „jen“ o 150 km jihozápadněji, vše by bylo jinak, poněvadž v Bavorsku sypalo prakticky po celé odpoledne a celý večer. Teploty se k tomu držely zlehoučka pod bodem mrazu, sníh se tedy na zemi držel. Mostecko však není Bavorsko, takže možná příští rok. A co alespoň v nejbližších dnech? Tak v těch Most opravdu tvorbu sněhobílé peřiny nezaznamená, naopak, oteplí se, byť jen decentně.

V pondělí 4. 12. 2017 se vzdušný prostor České republiky pasuje do role hostitele okluzní fronty, která však po proděravění nejen meteorologického světa toužit nebude. Jinak řečeno do mosteckých pamětí nevstoupí. Doprovázet ji bude severozápadní proudění, zejména díky tlakové výši se středem nad Keltským mořem pod Britskými ostrovy. Vstup do nového pracovního týdne nabídne větší množství oblaků, povětšinou bude polojasno až oblačno, hlavně v první polovině dne spíše to druhé, přičemž srážky nepřekvapí, a to v podobě přeháněk, které budou i v Mostě sněhové (sněhová vločka ale po dopadnu na Most ihned zemře). Nejvyšší odpolední teploty do 3 °C, ráno v minimu kolem nuly.

V úterý 5. 12. 2017 nám matička troposféra naservíruje v podstatě stejný počasový scénář jako o den dříve. Znovu se bude konat příliv teplem neposkvrněného vzduchu od severozápadu po totožném tlakovém útvaru a opět budeme moci zapomenout na celodenní azuro. Sečteno a podtrženo další nemastný a neslaný zimní den. Úterní obloha se jeví být oblačná až zatažená a co se srážkové činnosti týče, v noci, ráno, dopoledne a zpočátku též odpoledne nešokuje nějaká ta kapka deště, na horách stále ještě vločka sněhu. Nejvyšší odpolední teploty do 5 °C, ráno v minimu kolem nuly.

Ve středu 6. 12. 2017 se střed skloňované oblasti vysokého tlaku ocitne kdesi nad Alpami, plus mínus, advekce chládku ze Severního moře tím pádem poleví. Větroměry sice nadále budou hovořit o jakože severozápadním větříku, avšak ve skutečnosti k nám bude cupitat vzdoušek (ne, autor tohoto textu není neheterosexuální orientace) mající kořeny pár set kilometrů západně od Pyrenejského poloostrova, a to přes Francii, Benelux a Německo. K dispozici jsou dva scénáře. Tím prvním a méně reálným, ačkoli ne nereálným, je vydařený vliv anticyklóny a s ním spojené slunné počasí. Tím druhým jest dominance nízké oblačnosti. S větší pravděpodobností možnost číslo dva, ale kdoví... Nejvyšší odpolední teploty do 4, nebo 6 °C (šeď, či modř), ráno v minimu kolem 2 °C.

Ve čtvrtek 7. 12. 2017 je v plánu jihozápadní vítr spjatý s rozsáhlým polem nízkého tlaku, jehož srdce by mělo tepat mezi Faerskými ostrovy a Norskem. V praxi by do Litvínova, Mostu a Meziboří měl dorazit vzduch mající původ nad Islandem, během té dlouhé pouti přes Britské ostrovy a západní Evropu se ale krapet prohřeje. Čili ne, žádná sněhová bouře se neodehraje. Čtvrteční den se pro tuto chvíli jeví být chudší na oblačnost, vyjma jitra a pozdního večera by mohl disponovat modrou oblohou a tedy i slunečními paprsky. Nejvyšší odpolední teploty by se měly vejít do 5 až 7 °C, ráno v minimu asi kolem nuly.

(soj)

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru